Žilinský Večerník

8. máj 2024 | Ingrida
| 12°C

Spravodajstvo

Silvia Pekarčíková: Prvé školské dni budú obavy, potom sa to ustáli

Školské brány sa otvorili dokorán, no s veľkými obmedzeniami pre všetkých žiakov. Nielen o nich sme diskutovali so šéfkou odboru zdravotníctva na Žilinskom samosprávnom kraji Silviou Pekarčíkovou, ktorá nášmu týždenníku poskytla exkluzívny rozhovor.

03.09.2020 | 14:45

Aký bude podľa vás začiatok školského roka. Neobávate sa množstva nepredvídateľných komplikácií?

Od marca sa celá spoločnosť učí spolunažívať s Covidom 19 a teraz len tomu dávame pri začiatku školského roka väčší dôraz. Skôr toto bude o počiatočnom pocite neistoty. My sme mali krízový štáb počas uplynulého týždňa na úrade ŽSK, kde každý odbor prezentoval pripravenosť na tieto nasledujúce mesiace. V rámci predpisov všetci vieme ako postupovať. Prvé dni budú všade o neistote i obave, potom sa to ustáli. Dôležité je, aby si ľudia uvedomili túto situáciu a boli zodpovední, čo nehovorím vôbec ako klišé.

Skúste nám predstaviť tú zodpovednosť v praxi školského prostredia.

Hlavná zodpovednosť bude priamo na každom  nás ako rodiča, to je každému jasné. Ak dieťa je choré alebo vykazuje známky príznakov je potrebné zavolať svojmu obvodnému doktorovi a on povie či môže ísť dieťa do školy alebo treba zostať doma. Zdôrazňujem, že ideálne je zostať doma a najideálnejšie bude, ak tak urobí celá blízka rodina, ktorá s dieťaťom žije v jednej domácnosti. Potom sú to už pre nás už zaužívané veci, ktoré treba zdôrazňovať ako prevencia a osobná hygiena. Konkrétne si treba všímať svoje deti, sledovať ich zdravotný stav a nič zbytočne nepodceňovať.

Nemáte pocit, že toto sú dosť ideálne vyjadrenia? Predsa na Slovensku to takto všade asi fungovať nebude...

Príkladom nám môže byť Švédsko. Tam ak rodič spozoruje známky akéhokoľvek ochorenia napríklad u jediného člena rodiny zostáva v domácej karanténne celá rodina, čo by nás mohlo pozitívne inšpirovať. Samozrejme, je to len odporúčanie pre nás, ale opakujem netreba nič podceňovať. Napríklad ráno vidím dieťa, že ho škrabe v hrdle či cíti sa dosť zle, tak ho do školy nepustím a kontaktujem lekára. Viem, že to je ideálna verzia, ale musíme to pripomínať a hlavne realizovať v praxi.

Telesná výchova sa presunula do exteriéru, je to dobrý nápad?

Čerstvý vzduch len prospieva práve pre zníženie rizika šírenia nákazy. Najlepšie sa cvičí v exteriéri a treba využiť voľné plochy,  ihriská a okolité terény vonku pri školách, ktorými určite školy disponujú. Som si istá, že učitelia sú natoľko kreatívny, že toto zvládnu úplne s prehľadom.

A čo návrat školákov po dovolenkách zo zahraničia, bude to obrovský problém?

Existuje zoznam krajín, ktoré sú červené a tam od 1. septembra je aj Chorvátsko. Ani najlepší epidemiológ nevie predvídať vývoj situácie, takže spoločnosť sa musí vrátiť k disciplíne. Pri návratoch zo zahraničných dovoleniek je podstatná osobná zodpovednosť. Domáca izolácia po návrate domov je najlepším variantom.

V rámci vášho odboru na ŽSK máte momentálne prioritu len s COVID19  agendou?

Sme prakticky v plnom nasadení, netrápi nás len koronavírus. Riešime podnety a sťažnosti od pacientov, požiadavky od lekárov, ambulancií, stabilizácii situácie s chýbajúcimi špecializáciami ako napr. pediatrom vo veľkom obvode. Tiež sme museli ubezpečiť lekárov, že spoločne túto situáciu zvládneme  a intenzívne riešime celkový servis, aby boli vždy zdravie na prvom mieste.

Stihli ste v lete dovolenku? Bola doma na Slovensku?

Tento rok nie je priestor si príliš vydýchnuť. Bola som 5 dní na dovolenke na južných Čechách úplne mimo , kde som úplne „vypla“. Pochádzam z Oravy a sama vidím, že tie masy domácich turistov boli a aj sú obrovské. Verím, že spoločnými silami zvládneme aj tieto situácie a naučíme sa s koronavírusom jednoducho žiť.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív S.P., mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod