Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Spravodajstvo

Škôlku v Bánovej navštevujú diviaky

Videli ich tam aj približne pred tromi týždňami. Rozrývajú dvor s preliezačkami.

04.03.2013 | 14:27

ŽILINA. Diviaky navštevujú areál Materskej školy Do Stošky v žilinskej mestskej časti. Poľovníci už takmer nevedia, čo majú robiť.
Riaditeľka zariadenia si nepriala byť medializovaná, no potvrdila, že zvieratá sa objavili na škôlkarskom dvore už v jeseni a prichádzali aj počas zimy. Naposledy zničili kovové pletivo, dostali sa do záhrady a polovicu z nej „porýľovali“. Bolo to okolo 5. – 6. hodiny ráno, takže deti podľa nej ohrozené neboli. V iných kútoch Bánovej však o diviakoch nič nevedeli. „Viem len, že sú na poliach nad Bánovou,“ povedal nám mladík.

Šéf žilinského združenia poľovníkov Hubertus hovorí, že je ťažké povedať, ako sa pred diviakmi chrániť. Tu i na bánovskom cintoríne je však určite nepoľovná plocha, preto ich tu odstreliť nemôžu. Keby diviaky chceli odstreliť aj tam, kde sa to dá, majú problém. „Poľovná sezóna bola len do 28. februára. Aby sme však diviaka mohli tlmiť aj počas tohto obdobia, pripravuje nám lesný úrad výnimku a bude poľovačka.“ Podľa Dušana Roubala je šokujúce, že v okrajových častiach mesta ako Žilinská Lehota či v blízkych obciach ako Ovčiarsko či Bitarová sa s diviakmi takmer nestretli. A na Hájiku a teraz už aj v Bánovej je s nimi problém.

Dušan Roubal opatrne pripúšťa, že sa budeme musieť naučiť s diviakmi žiť. Lebo budú stále schádzať tam, kde majú potravu a naučia to aj svoje mladé. „Keď ich aj v Bánovej niektorí ľudia prikrmujú z vedier a potom sa podvečer chodia s deťmi na diviaky pozerať, asi si veľmi nepomôžeme,“ konštatuje. Riziko stretu môže prichádzať spolu s jarou, lebo staré, ktoré vyvádzajú svinky, môžu byť agresívne. Inak, vôbec nie sú hlúpe ani „špinavé ako diviaky.“ Dušan Roubal tvrdí, že je to jedno z najinteligentnejších a najčistotnejších zvierat.

-dam

snímka -dr-

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod