Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 5°C

Spravodajstvo

Školský rok sa začal bez dvoch základných škôl

Včera sa školy naplnili. V druhý septembrový deň prešli ich bránami stovky žiakov. Po racionalizačných opatreniach to museli zvládnuť i bez dvoch základných škôl, ktoré mesto v minulom školskom roku zrušilo.

02.09.2013 | 15:24

ŽILINA. Ako každý rok, i tento sa otvárali triedy pre najmenších žiakov základných škôl. Zápis do 1. ročníka sa konal už v januári tohto roku, kedy rodičia nahlásili na vzdelávanie 774 detí. Medzitým sa však počty mohli zmeniť a skutočný počet prvákov bude zrejmý až po zaslaní zoznamov odboru školstva koncom tohto týždňa. Niektorí rodičia totiž požiadali o odklad povinnej školskej dochádzky, zmenili svoj trvalý pobyt alebo umiestnili dieťa do inej základnej školy. Štatistické výkazy robia školy až k 15. septembru, a až potom sa zistí aj celkový stav žiakov v žilinských školách.

 

Kde sú deti zo zrušených škôl? 


V rámci racionalizácie základného školstva v Žiline, ktorá sa začala realizovať minulý rok, mesto zrušilo ZŠ Zádubnie a hokejovú ZŠ Rybné námestie v Mojšovej Lúčke. ZŠ Zádubnie navštevovalo v školskom roku 2012/2013 25 žiakov, ktorí sa vyučovali v dvoch triedach spojených ročníkov. „Do 1. ročníka rodičia zapísali iba 5 detí, z toho jeden rodič požiadal o odklad povinnej školskej dochádzky, takže počet detí by bol ešte nižší,“ informoval hovorca mesta Pavol Čorba. Žiaci pôvodných tried v Zádubní sa v aktuálnom školskom roku ocitnú v Budatíne v ZŠ Slovenských dobrovoľníkov, ale aj v iných školách. Pre mesto je dôležité, že sa v Zádubní odstránilo vyučovanie dvoch ročníkov v jednej triede. 

 

Keď mesto rušilo hokejovú školu v Mojšovej Lúčke, malo evidentný záujem, aby jej žiaci nastúpili na ZŠ V. Javorku, z ktorej plánuje vytvoriť športovú školu. Kde napokon športovci nastúpili? Podľa hovorcu mesta práve do ZŠ V. Javorku. Jozef Valášek, predseda Rady školy, ktorá v Mojšovej Lúčke zanikla, uviedol: „Určite neprešli úplne všetci, ale zhruba 90 % áno. Možno štyria žiaci išli na iné školy. Ale to budeme vedieť až v neskoršom septembrovom termíne.“
Rušiť sa mali pôvodne tri školy, o svoju existenciu však v minulom školskom roku zabojovali ZŠ Gaštanová a ZŠ Limbová. Riaditelia zariadení prisľúbili mestu šetrenie na mzdách znížením počtu zamestnancov a spájaním tried. Koľko detí nastúpilo do týchto škôl a či sa oplatilo obe školy zachovať, o tom mesto poskytne informácie až po 15. septembri. Podľa toho sa tiež postaví k druhej etape racionalizácie. „K téme môžeme zaujať relevantné stanovisko po vyhodnotení výsledkov racionalizačných opatrení, ktoré sa preukážu v mesiaci október,“ dodal za mesto Pavol Čorba.

 

Voľné miesta pre deti v MŠ Zádubnie


Po vyprázdnení priestorov základnej školy v Zádubní malo mesto vytvoriť ďalšiu triedu pre miestnu materskú školu. Tá doposiaľ fungovala iba s jednou a otvorenie druhej sa vraj reálne pripravuje. „Dali sme si prvé dva septembrové týždne, kedy sa uzatvárajú štatistiky detí. Zatiaľ nemáme dostatok detí pre novú triedu. Máme dve, ktoré sme pridružili do pôvodnej triedy a včera prišli rodičia ešte pre dve žiadosti,“ povedala minulý piatok riaditeľka MŠ Blanka Šimčeková. Je možné, že ich napokon rozdelia do dvoch tried, na to im však stále chýbalo minulý týždeň päť detí. Voľné kapacity v MŠ Zádubnie teda sú, počty detí sa budú uzatvárať až v polovici septembra.

 

Veronika Cvinčeková
Snímka Anna Metlická

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod