Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 1°C

Poradňa

Skvelé tipy, ktoré oceníte, ak túžite po poriadku v malom byte

Udržiavanie poriadku v malom byte je samostatná forma umenia, pre ktorého pochopenie nepotrebujete žiadne špeciálne vzdelanie či titul. Stačí vám k tomu správna organizácia priestoru pozostávajúca z rôznych tipov zariadenia interiéru. Ktoré to sú a pomôžu vám vytvoriť zo stiesneného bytu oázu pokoja, sa dozviete v našom článku

10.08.2021 | 08:01

Využite každý centimeter priestoru
Ak je miesta vo vašom byte alebo dome naozaj málo, potom sú pre vás moderné skladovacie systémy od podlahy k stropu ideálne riešenie. Úložný systém, ktorý nezaberá podlahovú plochu a využíva možnosť efektívneho uloženia vecí nad sebou, sa cení v každej jednej domácnosti.

Vyskúšajte na to použiť špeciálny kovový regál, ktorý je skladacou konštrukciou zloženou z podporných regálov vyrobených z kovu odolného voči opotrebovaniu, ako aj z políc upevnených v rôznych výškach.

V takomto regálovom systéme budete mať o všetkom dokonalý prehľad a dôležité veci po ruke, pričom voľný priestor na bývanie môžete využívať na zábavu a relax.

Zbavte sa nepotrebných vecí
Akákoľvek organizácia priestoru je založená na harmónii a súlade. Tieto dve veci ale nikdy nedosiahnete bez poriadku. Chaos v priestore, veľmi často zložený z nepotrebných vecí, môže „zahltiť“ nielen vašu myseľ, ale aj interiér.

Zbavte sa preto všetkého nepotrebného, čo vám bráni v slobodnejšom pohybe a využití priestoru a uvidíte, že efekt harmónie a súladu sa dostaví. Nemusíte všetko hneď vyhadzovať, niektoré veci môžete predsa aj darovať a urobiť radosť druhým.

Rozdeľte priestor na zóny
Všetko si vopred premyslite a usporiadajte priestor podľa funkcií. Nie je preto vždy nutné hneď  vytvárať priečky. Niekedy postačí, ak konkrétna zóna obsahuje všetky kategórie predmetov, ktoré sú potrebné na vykonanie príslušných akcií.

Ako napríklad kútik s hračkami a predmetmi pre kreativitu dieťaťa. Útulné kreslo so stojatou lampou vedľa políc na čítanie. Stôl, kreslo, kovové regály a motivačné plagáty na stenu v domácej mini kancelárii.


 

Ovládajte vstup nových vecí do domu
Toto je azda najťažšie dosiahnuteľný bod z nášho zoznamu, pretože si vyžaduje úpravu našich spotrebných návykov a komfortu, na ktorý sme si tak rýchlo všetci zvykli.

Skúste preto upraviť svoje spotrebné návyky a buďte pri nakupovaní uvedomelí, aby ste nepreplnili svoj domov plastovo-syntetickými jednorazovými hlúposťami. Chce to len trochu úsilia, odhodlania a vytrvalosti, potom sa váš malý byt stane čistým, pohodlným a funkčným.

Používajte transparentné materiály
Aj tmavé rohy alebo nábytok môže váš už aj tak malý priestor ešte viac zmenšiť. Využite preto maximum prirodzeného svetla, ktoré sa bude do priestoru odrážať zo svetlých farieb stien a povrchov a prúdiť po miestnosti cez transparentné materiály.

Pomôcť vám v tomto smere môžu napríklad nielen zrkadlá, ale aj sklo a spomínané kovové regály, s ktorými si zariadite malý byt bez námahy. Tak to vyskúšajte a svoj krásny domov si plnými dúškami potom užívajte.


 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Majster-regal.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod