Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 6°C

Z regiónu

Starostka Kuneradu čelí obvineniu, hrozí jej osemročné väzenie

KUNERAD. Ďalšia negatívna medializácia pre obec. Monika Kavecká, poslankyňa národnej rady a zároveň starostka dedinky Kunerad čelí obvineniu z manipulácie pri verejnom obstarávaní, ktoré sa týkalo výstavby bytov.

25.01.2022 | 10:33

 PRÍPADOM SA ZAOBERÁ POLÍCIA

Porušenie zákona konštatoval aj Úrad pre verejné obstarávanie s tým, že obci Kunerad uložil pokutu 30-tisíc eur. Po Úrade pre verejné obstarávanie sa prípadom začala zaoberať aj polícia, k vyšetrovaniu však odmietla poskytnúť akékoľvek informácie. Ako odvysielala aj TA3, tak o podrobnostiach zatiaľ nechce hovoriť ani prokuratúra. "Vyšetrovateľ policajného zboru vzniesol obvinenie Monike K. pre zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe vo veci zvýhodnenia jedného z uchádzačov vyhlásenej verejnej súťaže," informoval Martin Kokles, hovorca Krajskej prokuratúry v Žiline. K zákazke za tri milióny eur sa dostal developer za pomoci pozemku, ktorý vopred získal do dlhodobého prenájmu. Na prípad upozornila Nadácia Zastavme korupciu už pred polrokom.

 

FIKTÍVNA SÚŤAŽ

"Starostka najprv prenajala pozemky súkromnej firme a potom v súťaži, ktorá podľa nás bola fiktívna, povedala, že nájomné byty sa môžu stavať iba na tejto konkrétnej parcele," uviedla pre televíziu Zuzana Petková z Nadácie Zastavme korupciu. O reakciu požiadal aj Žilinský večerník. „Zatiaľ nebudem reagovať pokiaľ mi to situácia nedovolí,“ v stručnosti nám  cez mailovú komunikáciu odkázala Monika Kavecká. V uplynulom týždni však bola o čosi zhovorčivejšia pre celoslovenské média, napríklad jej širšiu reakciu sprostredkoval denník Pravda. „Obvinenie považujem za absurdné. Ak by takéto obvinenie malo byť právne v poriadku, musela by mu čeliť veľká časť starostov a primátorov na Slovensku. Plne dôverujem práci orgánov činných v trestnom konaní a svoju nevinu som pripravená dokázať pred súdom.“ V malej obci  v Rajeckej doline je to ďalšia negatívna reklama. Pre dvomi rokmi niektorých občanov pobúrilo nečakané odvolávanie riaditeľky školy, potom bolo vyhlásené aj referendum, po ktorom Monika Kavecká ostala naďalej na čele obce. Pre úplnosť dodávame, že podľa zistení Nadácie Zastavme korupciu mali pri výstavbe bytov problémy aj iné slovenské samosprávy. Medzi nimi je napríklad Šaľa, Svidník či Považská Bystrica.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod