Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 1°C

Spravodajstvo

Starostovia: Školy si zrušiť nedáme!

Vraj by sa o rok mali zatvoriť niektoré školy. Zoznam školských zariadení, ktorých sa to týka, už koluje po internete. Ministerstvo tvrdí, že zoznam nie je pravdivý a že o rušení škôl rozhodnú ich zriaďovatelia, teda starostovia. Tí o ich zatváraní nechcú ani počuť.

19.08.2013 | 14:42

ŽILINA. BYTČA. KYSUCKÉ NOVÉ MESTO. ČADCA. V stredu siedmeho augusta zverejnil denník Hospodárske noviny na svojej webovej stránke zoznam základných škôl, ktoré ministerstvo školstva vraj už odmieta dotovať väčším množstvom peňazí. Ide o školy do 150 detí, ktoré na jedného žiaka dostávajú o 500 eur viac ako väčšie školské zariadenia. Obce by tak boli postavené pred dve možnosti. Buď by museli školy dotovať z vlastnej kasy, alebo by ich zatvorili a presunuli výučbu žiakov do inej dediny či mesta.

 

Zoznam je vraj „kačica“
Na zverejnenom zozname figuruje aj sedem základných škôl zo Žilinského, Bytčianskeho, Čadčianskeho okresu i okresu Kysucké Nové Mesto. V rámci Žiliny by mala byť zrušená Základná škola s Materskou školou vo Fačkove (ZŠ s MŠ), ZŠ s MŠ v Konskej a ZŠ s MŠ Lutiše. V okrese Bytča ZŠ s MŠ Horný Hričov, v okolí Kysuckého Nového Mesta Základná škola Povina a ZŠ s MŠ Rudinská. Na zozname sa ocitla aj jedna škola z okresu Čadca, a to Základná škola s Materskou školou Radôstka.

 

Rezort školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky odmieta pravosť tohto dokumentu. Vraj neexistuje žiaden zoznam škôl, ktoré by mali byť zrušené. „Ministerstvo si nevyberá školy, o ktorých osude rozhoduje. Je to vec zriaďovateľa. Náš rezort reaguje na požiadavky škôl, ktorým z rôznych dôvodov chýbajú peniaze, a preto nás žiadajú o mimoriadne dofinancovanie. To sa realizuje v rámci dohodovacieho konania, kde sme brali do úvahy počet žiakov a počet zamestnancov,“ vysvetľuje hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.


V praxi to vraj znamená, že rezort prihliada na požiadavku školy o doplatenie chýbajúcich peňazí, no na druhej strane požaduje prehľad opatrení, ktorými škola garantuje nápravu. „Rozhodnutie o mimoriadnom dofinancovaní je vecou dialógu a zároveň schopností zriaďovateľa prijať na úrovni konkrétnej školy efektívne opatrenia, ktorými odstránia svoje vnútorné problémy,“ uvádza Michal Kaliňák.

Starostovia sú rázne proti
Jedným z účinných opatrení by podľa ministerstva mohlo byť zvýšenie počtu žiakov v jednej triede na 15 detí. Pre starostu obce Rudinská je toto číslo hotovou nočnou morou. V dedine, ktorá má do tisíc obyvateľov, majú v ročníkoch päť - deväť po 10 až 11 školákov. „V súčasnosti máme 77 detí, s tým, že na prvom stupni sú ročníky spojené, na druhom sú ročníky samostatné. Ale ten limit 15 detí na jednu triedu nespĺňame. Ten by sa mal týkať až školského roku 2014/2015. Budeme mať teda jeden rok na to, aby sme našli nejaké deti a ten počet naplnili,“ hovorí starosta Jozef Švirík.


Ak nie, je možné, že by museli pristúpiť k zatvoreniu školy. Takýto scenár si však starosta zatiaľ nepripúšťa. Bude vraj robiť všetko pre to, aby škola v obci naďalej fungovala. „Neviem si to ani predstaviť. Snažíme sa do obce prilákať mladých ľudí a takýmto spôsobom, pre nás likvidačným, ich úplne odradíme. Veď kto sa k nám nasťahuje, keď tu nebude škola a malé deti budú musieť dochádzať do školy v Rudine či Kysuckom Novom Meste autobusom?“ pýta sa starosta.


O zatváraní školy vo svojej obci nechce počuť ani starosta Horného Hričova Jozef Trizuljak. Ten už zvolal mimoriadne obecné zastupiteľstvo, aby situáciu prerokoval s poslancami. „Bol som už aj na ministerstve školstva, kde som obhajoval našu školu a predložil som im návrh, ako by naša škola mohla fungovať. Berieme na seba záväzky a nebudeme požadovať žiadne finančné prostriedky na jej chod. Čakáme už len na oficiálnu odpoveď. Ale zatiaľ to tak vyzerá, že našu školu ponechajú,“ vysvetľuje.


Zverejnený zoznam vyplašil aj rodičov v Povine, ktorí začali proti rušeniu školy spisovať petíciu. Podľa riaditeľa základnej školy Ľubomíra Kobedu však zatvorenie zariadenia nehrozí, aj keď škola jednu nevýhodu má. Nachádza sa najbližšie ku Kysuckému Novému Mestu, a tak by sa zdalo, že je nadbytočná. „My však urobíme všetko pre to, aby sa udržala. Máme krásny areál, škola je zveľadená a dobre vybavená,“ hovorí riaditeľ.
 

Právo na vzdelanie má každý
Nad rušením školy neuvažujú ani predstavitelia obcí Fačkov, Konská a Lutiše. „Tento rok budeme mať viac žiakov, škola sa rozrastá a určite nebude zrušená,“ povedal starosta obce Lutiše Anton Štefko.


Zatvorenie školského zariadenia by bolo krokom späť aj pre obec Radôstka. Tú v súčasnosti na 1. stupni navštevuje 21 detí, ktoré sa učia v zlúčených triedach. Ak by školu zatvorili, žiaci by museli za vzdelaním dochádzať do 7 kilometrov vzdialenej Starej Bystrice.


„Z každej strany počujeme, že právo na vzdelanie patrí každému z nás ako základné ľudské právo. Štát by ho mal zabezpečiť bezplatne tak, aby sa mohol vzdelávať každý, bez ohľadu na to, kde sa nachádza a v akej obci vyrastá,“ zhodnotil situáciu starosta obce Jaroslav Fekula.

 

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod