Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 2°C

Z regiónu

Staručkú mýtnicu vyzliekajú z novodobého rúcha

Stojíte pred typickým komunistickým kulturákom. Zvonku nič nenasvedčuje tomu, že máte tú česť s jedinečnou mýtnicou zo 16. storočia. Reč je o historickom objekte v Dolnom Hričove, ktorý postupne odhaľuje svoje tajomstvá.  

26.07.2022 | 19:27

SONDY ODHALILI OMIETKY

V 50. rokoch budovu nevhodne prestavali. Vápenné omietky nahradil brizolit, všetky okenné a dverné otvory vybúrali a urobili nanovo, pribudli plastové okná. Podlahy zaliali betónom a jedinú nárožnú vežičku zbúrali. Dokonca ani miestni už nevedeli, že sa jedná o historický objekt. „Naším cieľom bolo v miestnostiach, kde bola posilňovňa urobiť výstavné priestory. Neplánovali sme interiér obnovovať. No Krajský pamiatkový úrad v Žiline nám nariadil urobiť reštaurátorský výskum omietok. Hneď prvá sonda odhalila zamurovaný krb. Ďalšie sondy odhalili pôvodné omietky, zamurované okná a dverné vstupy. Následne sme sa rozhodli, že sa pustíme do kompletnejšej obnovy interiéru a že odstránime všetky nové prístavby, omietky a zreštaurujeme pôvodné,“ hovorí Jozef Mihálik zo Združenia priateľov Hričovského hradu. Mýtnicu majú od obce v bezplatnom prenájme od roku 2018 a rozhodli sa prinavrátiť jej pôvodnú podobu. Práce idú pomaly, do tohto roku neboli úspešní v grantovej podpore Ministerstva kultúry SR. „V jednej z miestností sme v roku 2021 realizovali historicky prvý archeologický výskum. Odhalili sme črepy, mincu, plomby a pôvodnú maltovú podlahu. Nachádzala sa pod troma staršími betónovými podlahami. Archeologický výskum sme realizovali aj v exteriéri, na mieste zbúranej vežičky. Základy vežičky, žiaľ, takmer úplne zanikli a dochoval sa z nej len nepatrný fragment. No zaujímavosť priniesla sonda v tom, že na jej dne sa našlo doposiaľ neznáme murivo, širšie ako 1,5 metra. Výskum v tejto etape skončil, no plánujeme v ňom pokračovať. Je dosť možné že sa pod budovou nachádzajú základy staršej stredovekej stavby a možno aj staršej mýtnice, pretože sa v listinách spomína, že sa mýto v Hričove vyberalo už v stredoveku,“ pokračuje Jozef Mihálik.

DOČKALI SA PODPORY

V spolupráci so Žilinskou univerzitou skenovali objekt a zisťovali, či sa pod podlahou nenachádza ešte jedna pivnica. Nenašli ju, no pravdepodobne je tam zamurovaný starší vstup do pivnice. Spolupráca s univerzitou trvá od roku 2019. V januári 2021 získali do daru pieskovcovú podlahu z 19. storočia z kostola v Predmieri. Tento rok ju zamurovali do jednej z miestností. „Tento rok nás po prvýkrát podporilo Ministerstvo kultúry SR. Získali sme peniaze na reštaurátorský a architektonicko-historický výskum, ktorý bude zameraný na skúmanie a návrh obnovy celého objektu. Reštaurátorské sondy omietok sme realizovali vo všetkých miestnostiach a všade sme objavili pôvodné omietky a zamurované staršie okná.“

Autorka: Iveta Frolková 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod