
INGREDIENCIE
Na cesto:
200 g strúhaná mrkva
4 ks vajce
150 g cukor kryštálový
1,5 dcl olej rastlinný
300 g múka polohrubá
1 ČL prášok do pečiva
1/2 ČL sóda bikarbóna
nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
5 PL horúca voda
5PL šťava z pomaranča alebo marmeláda
Soľ
Na krém:
250 g mascarpone alebo lučiny
½ hrnčeka práškového cukru
šťava z ½ citróna
1 lyžička javorového sirupu
Postup:
Postrúhame si očistenú mrkvu. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka zmiešame s cukrom a olejom do bledej peny. Primiešame pár kvapiek horúcej vody.
Zmiešame suché ingrediencie - múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, štipku soli, mletý muškátový orech a mletú škoricu. Do žĺtkovej dobre vmiešame strúhanú mrkvu, prisypeme suchú zmes a nakoniec opatrne pridáme sneh z bielkov.
Bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. Následne zmes vylejeme dnu. Pečieme v predhriatej rúre na 180°C zhruba 40 minút. Testujeme špajdľou, či sa cesto náhodou ešte nelepí. Ak nie, bábovka je upečená a môžeme nechať dobrotu vychladnúť vo forme na kuchynskej linke.
Dobrú chuť!