Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 5°C

Spravodajstvo

Stromy žiadajú preveriť aj doplniť

Komplexnou prehliadkou drevín na pozemkoch mesta, ktorú navrhujú schváliť poslanci na najbližšom mestskom zastupiteľstve, má radnica predchádzať škodovým či tragickým udalostiam. Ďalší materiál zas navrhuje stromy doplniť.

01.12.2019 | 14:10

 

Prehliadku stromov na pozemkoch mesta so zameraním na ich stav navrhuje niekoľko poslancov tam, kde môžu byť potenciálnym ohrozením po páde napríklad na chodníky, cesty či miesta, kde sa pohybujú ľudia.

„Úmrtie mladého človeka po páde časti stromu v dôsledku veterného počasia v Nitre je jedným z podnetov na predloženie tohto materiálu. Predkladateľ si je vedomý skutočnosti, že nie všetkým škodám, ktoré vzniknú v dôsledku poveternostných podmienok, je možné predísť. Je potrebné sa aspoň pokúsiť predchádzať tým najväčším rizikám tam, kde je to možné objektívne zistiť," uvádza sa v návrhu na prerokovanie. Výsledkom kontroly by mali byť podľa návrhu informácie, na základe ktorých môže zastupiteľstvo finančne podporiť proces nápravy.


 

Predchádzať následkom

Podľa predkladaného materiálu padajú stromy aj v Žiline, no našťastie bez podobných tragických následkov. „Boli však prípady, kedy pád stromu napríklad na Tajovského ulici alebo pri Žilinskej univerzite znamenal poškodenie trakčného vedenia a následné prerušenie mestskej hromadnej dopravy," píše sa v návrhu predkladanom na rokovanie mestského zastupiteľstva.

Stromami sa zaoberá aj ďalší návrh, ktorý žiada komplexnú a systematickú výsadbu drevín na Solinkách, a to v budúcom roku. Výsadba má podľa návrhu zabezpečiť náhradu poškodených a zničených stromov po výmene potrubia na jednotlivých miestach. „Táto výsadba bude zabezpečená
z Finančnej náhrady spoločenskej hodnoty vyrúbaných drevín. Na základe tohto uznesenia budú pripravené finančné prostriedky, ktoré pokryjú výsadbu minimálne 250 stromov. Dané prostriedky nemusia byť vyčerpané všetky, ale musia byť pripravené a garantované, aby dokázali zabezpečiť plnohodnotnú výsadbu stromov."

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod