Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 6°C

Knižná

Tipy na darčeky: KNIHY ZO ŽILINY

Vianoce sa nezadržateľne blížia a ak ešte stále neviete, čím obdarovať svojich blízkych, môžete sa inšpirovať takpovediac zo žilinskej kuchyne. Naša redakcia vybrala detské knihy, ktoré napísali Žilinčania alebo tí, ktorí sú s mestom spojení. V Žiline však majú svoj domovský stánok aj tri vydavateľstvá: Absynt, Artis Omnis a Georg. Ich zástupcovia odporúčajú knihy zo svojej dielne. Dvojstranu vianočných tipov na darčeky spracovala Jana Očková, snímky pochádzajú z archívu vydavateľstiev.

10.12.2023 | 09:16

Tipy na knižné darčeky z vydavateľstva Absynt

V Absynte vydávajú knihy pre 21. storočie. Snažia sa zvedavých a odvážnych ľudí sprevádzať chaosom dnešnej rýchlej doby a prinášajú im príbehy a reportáže, o ktorých je potrebné hovoriť nahlas. Dôležité témy podávajú pútavo a zrozumiteľne a potrpia si na kvalitný dizajn. Vo vydavateľstvo Absynt nájde čitateľ rôzne edície: Prekliati reportéri, 100 %, eseje Kalligram, Dejiny a iné.

Výber kníh z vydavateľstva odporúča Mojmír Baran:

Michail Zygar - Vojna a trest

Keď sa Volodymyr Zelenskyj prvýkrát stretol s Michailom Zygarom, povedal mu, že čítal jeho predchádzajúcu knihu - Všetci mocní Kremľa, aby lepšie videl do hlavy Vladimíra Putina... Jej voľné pokračovanie - Vojna a trest, ide ešte hlbšie a to cez korene rusko-ukrajinských vzťahov. No nečakajte, že majú stručný a priamočiary príbeh, aký sa častokrát núka. Neexistuje. Je to klbko prekrútenej minulosti, ktoré Zygar cez strhujúce príbehy naprieč dejinami rozpletie a zásadne zmení vaše vnímanie súčasnosti. A to je dôvod, prečo by Vojna a trest nemala chýbať aj vo vašej knižnici.

Jürgen Thorwald – Ríša chirurgov

Ak ste videli aspoň jeden diel Doktora Housea, určite viete, že príbehy z prostredia bielych plášťov nie sú žiadna nuda! Teraz si ale pretočte kalendár do 18. storočia, zmeňte kulisy a ponorte sa do čias, kedy bol každý ťah skalpelom umením. V pokračovaní obľúbenej knihy Storočie chirurgov budete stáť po boku priekopníkov chirurgie a dotknete sa s nimi najmystickejších častí tela – srdca, mozgu či miechy.

Emmanuel Carrère - Kráľovstvo

Fascinujú vás outsideri, vizionári, ľudia, ktorí zmenili svet? Skvele! No táto kniha nie je o úspešnom príbehu ďalšieho Stevea Jobsa ale príbehom apoštola Pavla a evanjelistu Lukáša, o tom, ako sa im z malej sekty podarilo vytvoriť najsilnejšiu cirkev sveta. Odvážne čítanie, ktorá vás prevedie všetkými medzerami nového zákona a zanechá vo vás stopu, či už v Božie Kráľovstvo veríte alebo nie.

 

Tipy na knižné darčeky z vydavateľstva Artis Omnis

Artis Omnis je žilinské vydavateľstvo, ktoré od roku 2005 vydáva slovenskú tvorbu v oddychových i náročnejších žánroch: historické aj romantické romány, trilery, detektívky, fantastika, poézia, populárno-náučné publikácie a literatúra faktu, knihy pre deti. Veľký čitateľský záujem vzbudili tituly z najnovšej edície Pamäť, ale široké publikum má aj medzi fanúšikmi popkultúry. Venuje sa histórii mesta a regiónu, v ktorom pôsobí, a pomáha autorom i témam z okolia. Je partnerom literárnej súťaže Martinus Cena Fantázie, s vlastným programom sa pravidelne zúčastňuje na viacerých knižných veľtrhoch a festivaloch.

Výber kníh z vydavateľstva odporúča Andrea Harmanová:

Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj

Toto je jednoznačná voľba pre každého milovníka románov založených na skutočných udalostiach. Obzvlášť ak sa zaujíma o príbehy z tohto regiónu, keďže dej knihy sa odohráva v Poluvsí. Zachytáva osudy niekoľkých generácií v rokoch 1860 až 1944. Autorka Júlia Marcinová, ktorú Žilinčania poznajú ako etnologičku, folkloristku a riaditeľku Krajského kultúrneho strediska, opisuje v knihe život svojich predkov. Osud bol voči nim neraz neúprosný, no napriek tomu nás silným príbehom sprevádza odpustenie, odvaha a pokora.

Od elixírov po lieky

Príbeh o tom, ako sme sa prepracovali od liečebných postupov antického Grécka až po moderné prípravky, je plný fascinujúcich kontrastov. Autorka MUDr. Lívia Hlavačková ponúka množstvo zaujímavých a užitočných informácií, prehľad dôležitých míľnikov medicíny a farmácie, ale aj kurióznych postupov liečby či receptov dávnych odvarov a mastičiek. Zároveň predstaví vývoj liekov, opíše, aké hrozivé kauzy spojené s výskumom ľudstvo zažilo, a vysvetlí aj nástrahy novodobých elixírov dnešných šarlatánov.

Strašidelné príbehy Slovenska

Ak vás fascinujú lokality spojené so záhadami a tajomstvami, táto kniha je presne pre vás. Ponúka totiž reportáže plné zimomriavok. O tom, že na Slovensku o takéto miesta nie je núdza, dokazuje reportér portálu Refresher.sk Lukáš Čelka. Rozhodol sa prebádať dvadsať lokalít, ktoré sú opradené desivými historkami a legendami. Vydajte sa spolu s ním do ponurých opustených budov, kamenných pozostatkov hradov a strašidelných lesov a spoznajte strašidelné príbehy Slovenska.

 

Juraj Štefuň z vydavateľstva GEORG vyberá:

„Pod vianočným stromčekom by kniha nemala chýbať nielen pre deti, ale i dospelých. Je faktom, že záujem o knihy u detí a mladých ľudí je dnes oveľa menší ako kedysi. Kúpou knihy môžu deťom  pomôcť v tom, že im obohacujú slovnú zásobu, rozvíjajú fantáziu a predstavivosť. Možností je veľa a naše vydavateľstvo Juraj Štefuň – Georg sídliace na Bajzovej ulici 11 v Žiline vybralo knižky, ktoré sú podľa nás tie top.Celú našu ponuku kníh si môžu čitatelia pozrieť a objednať na našej stránke www.kniharstvogeorg.sk alebo poprípade osobne zakúpiť na našej adrese.“

Ako mačiatko hľadalo Vianoce

Jedného dňa sa zvedavé mačiatko vyberie do sveta, aby našlo Vianoce. Od dobrých víl sa dozvie, že všetkému je na vine zlý čarodejník. Cestou stretne veľa nových kamarátov, ktorí mu ochotne pomáhajú.

Detská encyklopédia Pegasus

Detská encyklopédia Pegasus vďaka komplexnému prístupu prináša mladým čitateľom spoľahlivé informácie. Obrazový materiál napomáha k ich lepšiemu pochopeniu. Publikácia obsahuje mnoho poučných a vzrušujúcich faktov s nevšednými ilustráciami a fotografiami, ktoré prehĺbia technické znalosti detí v danej oblasti. Jednotlivé časti encyklopédie sú zdrojom bohatých poznatkov, predstavených jedinečným spôsobom.

365 vynálezov a vynálezcov

Kniha 365 vynálezov a vynálezcov prináša fascinujúci a faktmi naplnený úvod do sveta ľudí, ktorých nazývame vynálezcami. Predstavuje prelomové vynálezy, ktoré náš moderný svet spravili pohodlnejším. Obsahuje najstaršie i novšie vynálezy, ktoré boli zaznamenané počas vývoja v rôznych oblastiach ľudskej činnosti. Texty dopĺňa bohatý obrazový materiál. Takto je dokonalým sprievodcom pre každého zvedavca.

 

Naša redakcia odporúča detské knihy od Žilinčanov alebo tých, ktorí tu zapustili korene

MICHAL LEGÍŇ: Kedy stromy spievajú?

Položili ste si niekedy otázku, ako si nažívajú stromy? Prečo sú tu? Ako dlho? Čo ich trápi, čomu sa tešia... Niektoré z odpovedí na tieto otázky sú ukryté na stránkach tejto knihy. Nájdete v nej veselé aj vážnejšie príbehy a dozviete sa, ako sa obyvatelia lesnej čistinky rozhodli osláviť päťsté narodeniny starého duba. Autor Michal Legíň s ilustrátorkou Miriam Horňákovou pozývajú malých čitateľov pod jeho košatú korunu, možno sa podarí spoločne odhaliť stáročné lesné tajomstvá. Trio Publishing, 2022

 

MIROSLAVA MRAVCOVÁ: To najlepšie na svete

To najlepšie na svete je knižka o malom dvojročnom chlapcovi s menom Matej. Veľmi rád vymýšľa rôzne huncútstva, dobrodružstvá a spolu so svojou maminou ich naplno prežíva. Kniha obsahuje 5 príbehov, v ktorých Matej dokáže obyčajné veci a udalosti, vďaka svojej fantázii, premeniť na tie najlepšie veci na svete. Knižku napísala mamina a herečka Bábkového divadla v Žiline Mirka Mravcová počas materskej dovolenky. Inšpiráciou jej bol vlastný syn Matej. Mgr.art Miroslava Mravcová, 2022

 

KATARÍNA MIKOLÁŠOVÁ: Komora babky Želky

V komore Dorkinej babky Želky sa dejú veľmi zvláštne veci. Zaváraniny rozprávajú, fazuľky chodia do školy, lieskové orechy tancujú... A ešte zvláštnejšie je, že ani babka, ani dedko, naozaj nikto z dospelých o tom nič nevie, nikto nič nevidí. Iba malá Dorka. Už na budúci rok pôjde do školy v meste, teraz však býva u starých rodičov na dedine. Prečo? A čo sa to v tej komore vlastne deje? Otvorte knižku a všetko sa dozviete. Vyd. Spolku slovenských spisovateľov, 2022

 

KATARÍNA KEREKESOVÁ: Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla

Mimi vidí svet rukami a ušami. Je totiž nevidiaca. Spolu so svojou najlepšou kamarátkou Lízou už navštívili veľa fantastických svetov plných zábavy, ale aj záhad. Teraz konečne prišli Vianoce. Mimi a Líza spoločne so susedmi z domu zdobia nádherný, veľkolepý stromček. Ibaže žiarovky na ňom nechcú svietiť. Kam zmizlo to čarovné vianočné svetlo? Utieklo? Alebo ho ktosi ukradol? Možno v tom má prsty podozrivý sused Viliam, ktorý sa s nikým nekamaráti. Slovart, 2018

 

TOŇA RÉVAJOVÁ: Kiko jeden, Kiko dva – V škôlke

Kajka je jedináčik a vždy presne vie, aký veľký cirkus treba urobiť, aby rodičia robili to, čo chce. Goran je tiež jedináčik, ale on sa zasa snaží robiť všetko ako správny chalan. Každý chápe, že medzi týmito dvoma najlepšími priateľmi to musí občas zaškrípať. Našťastie jeden bez druhého nevedia vydržať. A veľmi našťastie, ako vraví Kajka, majú dva medvedíky, ktoré rozprávajú – Kika jeden a Kika dva. Toňa Révajová je obľúbená detská spisovateľka, ktorá napísala aj sériu kníh o Johanke. Trio Publishing, 2019

 

JAROSLAVA KUCHTOVÁ: Náš pes je huncút

Ahojte, psičkári! Volám sa Mišo a mám sestru Katku. Náš najobľúbenejší člen rodiny je pes Huncút. Ibaže sa tak nevolá nadarmo. Huncút je bystrý psík, ktorý je sem-tam trošku neposlušný... Nedávno sa však rozhodol, že sa polepší. Obával sa totiž, že jeho „rodina“ má už psích výčinov akurát dosť. Prečítajte si, ako dopadol jeho pokus o polepšenie a aké kúsky povyvádzal nielen v dome či v záhrade, ale aj v meste a v škole. Mladé letá, 2018

 

 

ĽUBICA BÁTORYOVÁ: Klárka a Snehuľko

Škôlkarka Klárka je na vozíku, má však bohatú fantáziu a rozumie zvieratám. Snehuľko je plyšová hračka, no vďaka Klárkinej fantázii ožíva – je z neho múdry a odvážny psík. Nerozluční kamaráti zažijú veľa vtipných aj napínavých dobrodružstiev. Knihu venujeme všetkým deťom, ktoré nemôžu mať doma živého psa. Venujeme ju aj plyšovým zvieratkám, ktoré všetko počujú, vidia a cítia, len dospelí o tom netušia. Artis Omni, 2023

 

JANA NECPALOVÁ: Rozmotaj si jazýček (Kúzelné čítanie Albi ceruzka + kniha)

Logopédia hrou. Kniha zábavným spôsobom rozvíja vyjadrovacie schopnosti detí a správnu výslovnosť hlások D, T, N, L, Ď, Ť, Ň, Ľ a R. V knižke nájdete krásne ilustrácie, ktoré podnecujú spontánne reakcie dieťaťa. Nechýbajú básničky, chytľavé pesničky, zaujímavé úlohy a komiksy. Na záver knižky je pripravená hra, ktorá nabáda k ďalšiemu rozprávaniu a spoznávaniu. Albi,2022

 

Autor: - r -

Foto: archív vydavateľstiev, shutterstock

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod