Žilinský Večerník

5. máj 2025 | Lesana, Lesia
| 5°C

Z regiónu

Tipy na víkend - navštívte skanzeny na Kysuciach i v Martine

Nemáte program na víkend? Už najbližší víkend si môžete užiť Ovčiarsku nedeľu v Martine a radi vás privítajú aj vo Vychylovke, kde vám odprezentujú Jar v prírode.

02.05.2025 | 12:48

 

Ovčiarska nedeľa

Ovčiarstvo ako súčasť pastierstva má so svojimi prejavmi trvalé miesto v slovenskej tradičnej kultúre. Jeho každodenné činnosti, výrobky aj význam v živote našich predkov môžete spoznať a zažiť v nedeľu 11. mája od 10:00 do 16:00 hod. v Múzeu slovenskej dediny na podujatí Ovčiarska nedeľa. 

V programe o 10:30, 12:30 a 14:30 hod vám Folklórna skupina Sklabiňa predstaví jarné sťahovanie na salaš. O pastierske a ovčiarske piesne sa postará Gajdošská ľudová hudba Folklórneho súboru Turiec – Dulickí pastieri.

Neodmysliteľným symbolom salašníctva sú dodnes obľúbené výrobky z ovčieho mlieka ako napríklad ovčí syr, oštiepky, parenice alebo syrové nite. S tradičnými procesmi spracovania mlieka a výroby syra sa návštevníci a návštevníčky múzea budú môcť zoznámiť pri živých ukážkach so začiatkom o 11:00 a 13:00 hod a produkty si u výrobcu aj kúpiť.

Okrem ukážok výroby syra sú pripravené aj ukážky spracovania ovčej vlny, v rámci ktorých sú pre záujemcov prichystané tvorivé dielne, kde si budú môcť vyskúšať krampľovanie a plstenie vlny. 

Tradičné pastierstvo a ovčiarstvo je aj ústrednou témou výstavy „Od Juraja do Mitra. Pastierstvo a ovčiarstvo v tradičnom prostredí“, ktorú otvoríme počas podujatia v priestoroch Vozárne z Moškovca. Výstava prezentuje najdôležitejšie aspekty tradičného pastierstva a ovčiarstva so zameraním na salašníctvo a návštevníkom bude sprístupnená až do 30. septembra 2025. 

K tradičnému pastierstvu a ovčiarstvu patrí spracovanie rôznych druhov dreva. Na podujatí predstavíme ľudovoumeleckú výrobu – rezbárstvo (výroba zo svoru) a korytárstvo, nebude chýbať ani predaj a výroba ďalších ľudovoumeleckých a remeselných výrobkov.

Súčasťou podujatia budú aj ev. a. v. služby Božie v kostole z Rudna o 13:30 hod.

O špeciality spojené s ovčiarstvom bude obohatená aj ponuka krčmy z Oravskej Polhory.

Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu programu.

Múzeum slovenskej dediny v Martine. Snímka: Mesto Martin

 

Jar na dedine vo Vychylovke 

Už onedlho, v nedeľu 11. mája 2025, sa brány Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke otvoria pre všetkých, ktorí chcú zblízka spoznať náročné, no dôležité jarné hospodárske práce na kysuckej dedine. Podujatie s názvom „Jar na dedine“, ktoré pripravilo Kysucké múzeum, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, ponúkne autentický pohľad na tradičné postupy prípravy pôdy a sejby, a to interaktívnou a zážitkovou formou pre rodiny s deťmi a širokú verejnosť so záujmom o históriu.
Preneste sa do čias, kedy sa s príchodom teplejších dní začalo obdobie intenzívnej práce na poliach, od ktorej závisela úroda a živobytie celej rodiny. Múzeum kysuckej dediny ožije ukážkami zručností a nástrojov, ktoré naši predkovia používali pri príprave na novú sezónu.

Už o 11:00 hod budete môcť sledovať ukážku orania s koňom, ktorá predvedie, ako sa tradične pripravovala pôda na siatie či sadenie. Bezprostredne nato si budete môcť sami vyskúšať ručné kyprenie pôdy s motykami a precítiť tak námahu spojenú s úpravou pôdy. Zaujímavá bude aj ukážka krájania sadbových zemiakov, tzv. šúplatiek, ktorá odhalí tajomstvo správnej prípravy zemiakov pred ich sadením.

Prečo sa vlastne zemiaky pred sadením krájajú? Dôvodov je hneď niekoľko. V prvom rade sa tak z jednej väčšej hľuzy získajú viaceré sadbové kúsky, čím sa efektívnejšie využije sadbový materiál. Dôležité je však vedieť, ako na to. Každý odrezaný kúsok musí obsahovať aspoň jedno, ideálne dve až tri takzvané očká – púčiky, z ktorých vyrastie nová rastlina.

Naši predkovia venovali tomuto úkonu veľkú pozornosť. Vedeli, že nesprávne rozkrojenie môže znehodnotiť sadbu a znížiť tak očakávanú úrodu. Počas ukážky vo Vychylovke sa dozviete, aké nástroje sa tradične používali, ako správne rezať hľuzy, aby sa nepoškodili očká a aká veľkosť sadbových kúskov je najvhodnejšia pre úspešné zakorenenie a rast.

Táto časť programu vám tak priblíži nielen praktickú stránku prípravy na sadenie zemiakov, ale aj odovzdávané vedomosti a skúsenosti, ktoré boli pre život na dedine nenahraditeľné. Príďte sa presvedčiť, že aj v takom zdanlivo obyčajnom úkone, akým je krájanie zemiakov, sa skrýva umenie a dôležitá súčasť tradičného hospodárenia.

Kľúčovým momentom programu bude o 13:00 hod sadenie zemiakov, kde si každý návštevník bude môcť prakticky vyskúšať, ako sa ručne sadili zemiaky do pripravenej pôdy. Nasledovať bude výsev jarných obilnín, pri ktorom uvidíte tradičný ručný spôsob siatia ovsa, jačmeňa či iných jarných plodín.

Pre malých pomocníkov je od 10:00 do 15:00 hod pripravený vzdelávací workshop „Malí záhradníci“. Deti si budú môcť zasadiť vlastnú malú rastlinku – bylinku, priesadu kvetu alebo zeleniny – do kvetináča, ktorý si ozdobia a odnesú domov. Tento workshop im priblíži základy pestovania a dôležitosť starostlivosti o rastliny.

Po ukončení náročnej práce na poli, o 14:00 hodine, príde zaslúžený oldomáš, teda, symbolické poďakovanie za vykonanú prácu spojené s príjemným posedením.

Podujatie „Jar na dedine“ je vynikajúcou príležitosťou pre všetkých, ktorí chcú pochopiť, aká náročná, no zároveň dôležitá bola práca našich predkov na poliach. Príďte a objavte s nami tradičné hospodárske postupy, ktoré formovali život na kysuckej dedine!

 

Autor: - r -

Zdroj: Múzeum liptovskej dediny - skanzen Pribylina, Múzeum kysuckej dediny

Foto: Kysucké múzeum v Čadci

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod