Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 12°C

Poradňa

Tipy pre lepšie susedské spolunažívanie v bytových domoch

Susedské vzťahy, obzvlášť tie v bytových domoch, bývajú často krehké. Kto však chce bývať v byte, musí počítať s tým, že susedov bude mať v podstate hneď za stenou. Vždy je však možné urobiť niečo pre minimalizovanie rizika susedských nezhôd.

20.05.2024 | 07:06

Informujte o plánovaných rekonštrukciách

Množstvo bytových domov na Slovensku bolo postavených pred niekoľkými desaťročiami. A aj keď byty v nich postupne prechádzajú rekonštrukciou, výnimkou nie sú ani také, ktoré sú v pôvodnom stave. V takomto prípade (alebo jednoducho vtedy, ak si chcete kúpený byt prispôsobiť svojmu vkusu) väčšinou po kúpe ihneď nasleduje rekonštrukcia.

Práve veľká rekonštrukcia kúpeného bytu je „ideálna“ na pokazenie vzťahov s vašimi novými susedmi hneď na začiatku. Iste, hluku sa pri mnohých rekonštrukčných úkonoch nevyhnete, ale mali by ste o rekonštrukcii aspoň upovedomiť svojich susedov.

„Obetujte“ preto trochu čiernej náplne do tlačiarne a vytlačte oznam s termínom a časovým „oknom“ rekonštrukcie a umiestnite ho na vhodnom mieste/miestach v spoločných priestoroch. Samozrejme, produkovaný hluk počas rekonštrukčných prác to nezníži, ale aspoň na tú rekonštrukciu svojich susedov pripravíte.

Pochopiteľne, toto neplatí len o rekonštrukciách robených po kúpe bytu, ale o akýchkoľvek, do ktorých sa počas bývania pustíte. Najväčšie (a potenciálne najviac obťažujúce) sú však zvyčajne práve tie, ktoré ľudia robia hneď.

 

Minimalizujte kročajový hluk

Keď už sme pri rekonštrukciách, tak konkrétne v prípade rekonštrukcie podlahy je možné výrazným spôsobom prispieť k dobrým susedským vzťahom so susedmi pod vami. Ako? Poďme postupne. Čo sa hluku týka, práve jeho prenos medzi poschodiami je častou príčinou susedského sváru.

Problémový býva v tomto prípade najmä kročajový hluk, čiže hluk, ktorý vzniká pri kontakte s podlahou. Môže ísť o dupot, posúvanie nábytku a pod. Takýto hluk sa totiž prenáša stenami a tak naň nie je príliš účinná zvuková izolácia stropu.

Efektívne riešenie kročajového hluku je tak v prvom rade o solidarite so susedmi pod vami, keďže výrazne ho obmedziť je možné len modernou kročajovou izoláciou podlahy. Ak teda nebývate na prízemí (čiže máte pod sebou ďalší byt), pri rekonštrukcii podlahy rozhodne na kročajovú izoláciu nezabúdajte.

 

Zlý stav vašej práčky môže poškodiť aj vašich susedov

Hluk sa medzi poschodiami prenáša bežne. Je tu však ešte niečo, čo sa môže takto „preniesť“ z jedného bytu do druhého, ale následky sú spravidla horšie. Na mysli máme vodu. Vytopiť susedov o poschodie nižšie rozhodne nie je nič príjemné. A predstavte si, že by mali ešte čerstvo prerobenú kúpeľňu.

Aj keď takúto nehodu nikto nečaká, veľakrát je príčinou jednoducho zlá starostlivosť o vlastnú práčku. V prípade opotrebovania niektorých dielov na práčku (v tomto prípade takých, ktoré sa môžu podieľať na tom, že práčka bude tiecť) preto netreba ich výmenu odkladať. Je lepšie investovať často len pár desiatok eur do opravy práčky, ako následne platiť susedom odstránenie škôd spôsobených vytopením.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: Marina Demeshko / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod