Žilinský Večerník

8. máj 2024 | Ingrida
| 9°C

Poradňa

Trojica tipov pre všetkých, ktorí chcú minimalistickú kúpeľňu

V interiérovom dizajne je v posledných rokoch veľmi obľúbený minimalizmus. A týka sa to prakticky akejkoľvek miestnosti. Výnimkou tak nie sú ani kúpeľne. Chcete aj vy minimalistickú kúpeľňu?

16.11.2023 | 15:44

K minimalizmu patrí aj funkčnosť

Zrejme všetci vedia, čo je charakteristické pre minimalistický interiérový dizajn: čisté línie a jednoduché tvary. Je tu však aj ďalšia dôležitá vlastnosť minimalistického dizajnu a tou je funkčnosť.

Nábytok a zariadenie minimalistickej kúpeľne by tak malo spĺňať nielen dizajnové, ale aj funkčné požiadavky. To je celkom široký pojem. Zaradiť sem môžeme potrebu kvalitných materiálov, ktoré odolajú vlhkému prostrediu v kúpeľni, ale aj riešenia, ktoré okrem primárneho účelu pridávajú aj nejaký bonus.

Ako príklad môžeme uviesť použitie veľkého zrkadla. Nielenže veľké zrkadlo oceníte pri úprave zovňajšku, či aplikácii kontaktných šošoviek, ktoré vám predpísal váš očný lekár Nitra, ale ak máte menšiu kúpeľňu, opticky ju zväčší (obzvlášť v kombinácii s integrovaným osvetlením).

 

Aké farby zvoliť?

Pri riešení dizajnu nemôžeme obísť farby. Pre minimalistický dizajn sú typické neutrálne farby ako biela, čierna, sivá, béžová, či hnedá. Ak vám takáto farebná schéma príde príliš strohá, či sterilná, nič nepokazíte drevom a rôznymi jeho odtieňmi.

Môže ísť jednak o dekory imitujúce drevo, alebo aj priame použitie dreva ako materiálu. Samozrejme, drevo v kúpeľni musí byť ošetrené tak, aby odolalo zvýšenej vlhkosti.

 

Aby minimalizmus nič nenarúšalo

Aby kúpeľňa pôsobila naozaj minimalisticky, musí byť nielen v tomto štýle zariadená, ale zároveň nesmie „čistotu“ minimalizmu kaziť technické vybavenie kúpeľne, napríklad bojler Tatramat, ale aj práčka, či sušička. To sú všetko veci, ktoré je možné rôznymi spôsobmi schovať, či zakryť, stačí sa inšpirovať riešeniami, ktoré je možné nájsť na internete, alebo v rôznych magazínoch.

Rovnako to platí aj o kozmetike a ďalších veciach, ktoré v kúpeľni používame. Tie musia byť pekne upratané, ideálne tak, aby ich nebolo vidno, čiže pred otvorenými poličkami je dobré uprednostniť rôzne skrinky.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: Pavel / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod