Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| -0°C

Spravodajstvo

Udreli mrazy, bezdomovci viac vyhľadávajú charitu

V uplynulý víkend klesli teploty na mínus 15 stupňov Celzia. Pre ľudí bez domova neboli mrazy príjemným spoločníkom, kto mohol, vyhľadal nocľah pod teplou strechou.

28.01.2013 | 17:39

ŽILINA. V Žiline sprostredkúvajú v zime bezdomovcom teplú perinu tri zariadenia. Dom sv. Vincenta v rámci Diecéznej charity, Útulok Harmónia i nocľaháreň u Sestier Matky Terezy sa v týchto dňoch naplnili.

Spia i na stoličkách
Nocľaháreň Domu sv. Vincenta má v lôžkovej časti k dispozícii 25 miest a v týchto dňoch býva takmer stále naplnená. „V prípade silnejších mrazov máme aj nadpočet ľudí a tých prijímame na stoličky, aby mohli aspoň takto prečkať zimu,“ hovorí vedúci Domu charity sv. Vincenta na Predmestskej ulici Rastislav Kolman. Prichýliť na noc však, tak ako aj v iných zariadeniach, môžu len triezvych. Minulý rok extrémne mrazy prinútili vládu prijať opatrenia, ktoré ľuďom na ulici umožnili prečkať zimu na stanici.

V zariadení, kde sa za rok vystrieda v priemere 350 ľudí, majú väčšinou stabilných klientov, výnimkou však nie sú ani noví bezdomovci. Prípad Rumuna, ktorého údajne nevyplatil jeho český zamestnávateľ, patrí medzi príbehy s pozitívnym koncom. „Ocitol sa v Žiline, a tu sa mu už, žiaľ, minuli finančné prostriedky. Cez projekt pouličného časopisu Nota Bene, a tým, že u nás prespával, si zarobil na lístok a dostal sa domov, odkiaľ nám poslal pozdrav,“ spomína si Rastislav Kolman.

Polievka pre bezdomovcov

Dom charity sv. Vincenta ponúka klientom nocľah a nízkoprahové služby. Novinkou je projekt Polievka pre bezdomovcov, do ktorého sa Žilina po vzore iných miest zapojila v decembri 2012. „Trikrát do
týždňa, v pondelok, v stredu a v sobotu, varia dobrovoľníci 25 litrov polievky za vlastné peniaze,“ objasňuje koordinátorka projektu Eva Trulíková. „Ďalší ochotní dobrovoľníci ju potom vydávajú v dolných priestoroch charity,“ dodáva.

Ohlasy sú vraj výborné „Projekt je určený všetkým, aj tým, ktorí majú v sebe nejaké to promile alkoholu. V najhoršom prípade sa problémoví klienti najedia aj vonku, ale to sa zatiaľ nestalo,“ opisuje. Ľudia, ktorí sem prichádzajú, si už tak za posledné týždne pochutili na šošovicovej, zemiakovej či gulášovej polievke, a pred Vianocami sa vo veľkom varila kapustnica. Organizátori oslovili pri príprave projektu i viacero reštaurácií v Žiline, či by neprispeli potravinami, pomohla však len jediná. „Reštaurácia El Toro sa dokonca sama prihlásila a hradí dve tretiny polievky,“ hovorí koordinátorka.

Polievka pre bezdomovcov sa bude pravidelne uskutočňovať do konca zimy. Dobrovoľníkov nikdy nie je dosť, preto môžete v prípade záujmu pomôcť pri varení alebo výdaji polievky pre bezdomovcov
aj vy. Môžete sa prihlásiť prostredníctvom čísel zverejnených na stránke charity.

Dokážu sa zmeniť
Útulok Harmónia na Hviezdoslavovej ulici s príchodom zimného obdobia takisto eviduje vyšší záujem klientov bez domova o prístrešie. Podľa Dany Hanovej, hovorkyne ŽSK (zriaďovateľa útulku), je v súčasnosti plne obsadený. Kapacita zariadenia je 52 miest. Zariadenie poskytuje sociálne poradenstvo, pomoc pri vybavovaní dokladov i sociálnych dávok, či pracovnú terapiu. „Každú nedeľu slúžia bratia Dominikáni sväté omše v kaplnke útulku a v soboty ho navštevujú aj sestry Matky Terezy. Život v zariadení útulku sa snažíme klientom spestriť aj rôznymi podujatiami,“ oboznamuje hovorkyňa. „Prácou kolektívu zariadenia sa klienti „bezdomovci“ dokážu opäť zmeniť na plnohodnotného občana,“ dodáva na záver Dana Hanová.

Pomôžte
Útulok Harmónia i Dom sv. Vincenta môžete podporiť formou zimného oblečenia, hygienických potrieb i potravín, ktoré budú sprostredkované ľuďom v núdzi. Finančne môžete prispieť na OZ Žilinský Štart, č. ú.: 11998486/5200, a na Dom sv. Vincenta, č. ú. 0424769 286/0900. Pomôcť môžete aj 2% zo svojich daní. <

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod