Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Spravodajstvo

Ukončili vyšetrovanie výbuchu telefónnej búdky

Dvere za výbuchom telefónnej búdky z roku 1998 sa po 15 rokoch zatvárajú. Začiatkom júla tohto roka podal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry prokurátorovi návrh na obžalobu. Za smrťou troch nevinných ľudí stoja piati muži.

26.08.2013 | 13:53

ŽILINA. Výbuch telefónnej búdky z roku 1998 patrí medzi najhrozivejšie udalosti, ktoré sa kedy na území mesta odohrali. Zostali po ňom traja mŕtvi ľudia.

 

Silná explózia otriasla Žilinou 9. júla 1998. Vybuchol nástražný systém, ktorý bol uložený pod telefónnou búdkou na už neexistujúcom parkovisku Štôlňa (dnes OC MIRAGE). Výbuch neprežil 21-ročný mladík z okresu Námestovo, ktorý v tom čase z búdky telefonoval. V nesprávnom čase na nesprávnom mieste sa nachádzal aj manželský pár z Kysuckého Nového Mesta, ktorý akurát prechádzal okolo. 44-ročná žena zomrela na mieste, jej o dva roky starší manžel utrpel ťažké zranenia, ktorým v nemocnici podľahol.


Na mieste tesne po výbuchu našli policajti hotovú spúšť. Telefónnu búdku odhodilo do vzdialenosti niekoľkých metrov. Na parkovisku zostalo veľa zničených áut.

 

Polícia začala s vyšetrovaním. Po pár mesiacoch, ešte v tom istom roku, prípad pravdepodobne pre nedostatok dôkazov odložili. Až o desať rokov neskôr z neho opäť oprášili prach. Prvé obvinenia padli v roku 2010, kedy obvinili dvoch mužov, a to 43–ročného Františka S. a 40–ročného Tibora B. Polícia sa k prípadu vyjadrila aj vlani, keď vyslovila mená ďalších troch podozrivých. Podľa jej zistení sa skupina piatich mužov chcela zbaviť 41-ročného Viktora M. Pod telefónnu búdku umiestnili trhavinu, ktorú mali odpáliť diaľkovým ovládačom. V tom čase, keď obeť na miesto vylákali, však výbušnina neexplodovala. Vybuchla až o hodinu a pol neskôr.


„Vyšetrovateľ ukončil prípad 4. júla 2013 návrhom na podanie obžaloby,“ informovala hovorkyňa Policajného zboru SR Andrea Dobiášová.


Piati muži, ktorí stoja za krvavou masakrou, sú obvinení z trestného činu vraždy a trestného činu všeobecného ohrozenia.

 

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod