Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Kultúra

Upíri a bosorky na hrade Strečno: Báli ste sa? FOTO

Strašidelná noc uzavrela sezónu na hrade Strečno. K dispozícii bolo aj špeciálne ochranné protibosorkové občerstvenie.

29.10.2019 | 13:25

Chvíle strachu i zábavy v prítomnosti tajomných bytostí zažili návštevníci hradu Strečno na podujatí Noc duchov, tekvíc a strašidiel v sobotu 26. októbra. Informovala o tom hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.

Návštevníkov privítal hradný pán, ktorý tvrdil, že na hrade sa im určite nič neobvyklé nestane. O pár minút sa však podľa Magdalény Lackovej presvedčili o opaku a ocitli sa v blízkosti upírov či bosoriek, ktoré ich svojim tancom mali zniesť zo sveta. Pri prehliadke hradu sa stali súčasťou medzinárodnej školy strašenia, v ktorej svoje zahraničné žiačky vyučovala profesorka Helga Hrôzostrašná. „Robíte si zo mňa žarty? Dajte do toho emóciu!“ kričala na svoje zverenkyne. Napokon ich však naučila základné povely ako „bububu“ či „desdesdes“, ktoré by mala ovládať každá poriadna bosorka. Ani kaplnka nebola taká ako inokedy. Tajuplnú atmosféru zdôraznila hra na klavíri v podaní Martina Tomeka.

"Nádvorie hradu sa zmenilo na priestor plný blikajúcich svetiel, plápolajúcich tekvíc a rôznych vôní. Cech Terra de Selinan pripravoval rozličné druhy placiek a nátierok. Nechýbala ani cesnaková, ktorá okrem príťažlivého dychu návštevníkom ponúkala ochranu pred zlými úmyslami prítomných strašidiel. Bláznivé bosorky lákali návštevníkov na horúce drinky do Strašibaru a každý, kto sa s nimi stretol, odchádzal s nezmazateľným znamením na tvári. Oheň na nádvorí nielen príjemne hrial, ale pod rukami šikovných majstrov z BlackEvils vytváral neopakovateľnú šou," povedala Magdaléna Lacková a podotkla, že okrem tajomných bytostí sa prítomní sem-tam zľakli aj výbuchov z dela, ktoré počuli tento rok na hrade poslednýkrát. "Čaro a jeho družina si dali naozaj záležať. Komu nestačili strašidlá v hrade, mohol z múrov pozorovať tajomnú nočnú oblohu. O tento výnimočný zážitok sa postarala Krajská hvezdáreň v Žiline," doplnila hovorkyňa.

Týmto podujatím sa uzatvorila sezóna na hrade Strečno. V novembri bude hrad otvorený v prípade priaznivého počasia len počas víkendov. Svoje brány naplno otvorí opäť až na jar budúceho roka.

Autor: - r -

Foto: Považské múzeum Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod