Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Spravodajstvo

Úradníci vraj kryjú zneužívanie peňazí, obec sa bráni žalobou

Občianske združenie Proti korupcii podozrieva zamestnancov odboru ŽSK, ktorý sa zaoberá spracovávaním, vyhodnocovaním a kontrolou žiadostí o príspevok z fondov EÚ (tzv. SO/RO), že kryjú zneužívanie peňazí v Liptovskom Jáne. Starosta obce podal minulý týždeň na združenie trestné oznámenie.

04.03.2013 | 14:19

Občianske združenie Proti korupcii podozrieva zamestnancov odboru ŽSK, ktorý sa zaoberá spracovávaním, vyhodnocovaním a kontrolou žiadostí o príspevok z fondov EÚ (tzv. SO/RO), že kryjú zneužívanie peňazí v Liptovskom Jáne. Starosta obce podal minulý týždeň na združenie trestné oznámenie.

ŽILINA. K zneužitiu eurofondov malo dôjsť pri projekte rekonštrukcie námestia, pri realizácii ktorého sa podľa OZ objavili podozrenia z podvodu a zneužívania eurodotácií. „Znalecký posudok potvrdil
podozrenia, podľa ktorých boli v rámci dodania a montáže osadené žľaby nižšej kvality a iných rozmerov, ako bolo naprojektované a rozpočtované,“ napísali v tlačovej správe. Rozdiel v cene mal byť podľa znalca okolo 39-tisíc eur a podľa nimi oslovenej súkromnej spoločnosti dokonca až 70-tisíc eur, zatiaľ čo kontrolóri SO/RO prišli na nedostatky v hodnote len tisíc eur.

Nesprávne informácie?
Riaditeľ odboru SO/RO Milan Ovseník však hovorí, že OZ narába s nesprávnymi informáciami. „Áno, je pravda, že položené boli žľaby s označením RECYFIX 100 a 200 a fakturované boli betónové štvorstovky. V priebehu prípravy dokumentácie však došlo k administratívnej chybe v rozpočte a firma bola nútená takto fakturovať, inak by obec nedostala peniaze z eurofondov. V stavebnom denníku je to poznamenané. My posudzujeme celkovú vysúťaženú cenu diela. Tá sedela s fakturovanou sumou. Znamená to, že firma musela už pri predkladaní rozpočtu na iných položkách ubrať, aby to sedelo,“ hovorí Milan Ovseník.

Dotáciu znížili o 100-tisíc
Odbor ešte v procese posudzovania žiadosti znížil obci požadovaný príspevok o 100-tisíc eur a to práve na tom, že zmenil druh požadovaných žľabov zo štvorstoviek na dvestovky a stovky. Administratívnou chybou sa však do rozpočtu dostali štvorstovky. „Obstarávateľ, po tom, čo dostal informáciu, že na projekt peniaze dostane, vyhlásil súťaž ešte s neupraveným rozpočtom. Keď však dostal oficiálne oznámenie, že rozpočet bude o 100-tisíc eur nižší, musel ju zrušiť a vyhlásiť novú. Jediné, čo mal urobiť, bolo, že mal žľaby štvorstovky nahradiť dvestovkami. Neurobil to však a v zadaní v novej súťaži mali firmy, ktoré sa prihlásili, oceniť štvorstovky, hoci v projektovej dokumentácii boli správne uvedené stovky a dvestovky,“ uviedol Milan Ovseník.

Inde museli ubrať
Podľa jeho slov potom túto chybu museli opakovať vo všetkých ďalších dokumentoch, vrátane výsledných faktúr, pretože inak by ich obci nepreplatili. „Preto firma naozaj fakturovala betónové žľaby 400, hoci boli použité plastové RECYFIX 200 a 100. Znamená to však, že v iných položkách musela ubrať, aby celkový rozpočet diela sedel s vysúťaženým,“ dodal riaditeľ odboru. „Čo im prikazuje, aby fakturovali to, čo bolo rozpočtované a nie to, čo bolo skutočne osadené?“ pýta sa predsedníčka združenia Vanda Tuchyňová. „Postupovali sme v súlade s interným materiálom procedúr, ktoré schválilo ministerstvo a fakturácia vyplynula z podpísanej zmluvy,“ oponuje Milan Ovseník.

Pochybili pri verejnom obstarávaní?
OZ spochybňuje aj proces verejného obstarávania, ktoré údajne vyhrala firma, ktorá v tom čase nemala oprávnenie na takéto rekonštrukčné práce. „Prečo obec vyhlásila 29. decembra verejné obstarávanie na pôvodnú sumu, hoci už od 23. decembra vedela, že dostane o 100-tisíc eur menej? Nebolo to preto, že firma, ktorej chceli túto zákazku zadať, nemala v tom čase ešte oprávnenie na takéto práce a prišli na to neskoro, tak súťaž zrušili?“ pýta sa Vanda Tuchyňová.

Ani v procese verejného obstarávania však nenašli kontrolóri nič nezvyčajné. „OZ používa nesprávny dátum. Verejné obstarávanie obec vyhlásila už 22. decembra, oficiálny list od nás však dostala až 23. decembra. Samozrejme, už predtým mali informáciu, že jej bola dotácia schválená, ale o jej zníženísa dozvedeli až z listu. Keďže sme obci rozpočet znížili o 100-tisíc, museli súťaž zrušiť. Potom 11. marca 2010 vyhlásili novú, avšak s tým, že sa z podlimitnej zákazky stala podprahová a v tom čase museli výzvu umiestniť na svojom webovom sídle. Jedinou podmienkou pre uchádzača bol výpis z obchodného registra o oprávnení realizovať takéto práce, čo víťazná firma spĺňala a jediným kritériom bola ponúkaná cena,“ upresnil na záver Milan Ovseník. <

Michal Filek

Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod