Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Usmievavá Janka ďakuje Žilinčanom, mnohí sa jej vyzbierali na lepší život

Kto by nepoznal Janku Zaplatílkovú, ktorá denne vyčarila úsmev nejednému Žilinčanovi. Práve ona sa ocitla v zlej životnej situácii s podozrením na týranie zverenej osoby. Po ťažkých chvíľach sa dostala do centra sociálnych služieb. Jej nízky dôchodok však nepostačuje na pokrytie všetkých výdavkov. Tak vznikla zbierka, do ktorej sa zapojilo množstvo Žilinčanov. Po prečítaní odkazov od darcov Janka za pomoc z celého srdca ďakuje.

01.12.2021 | 10:48

Nie jeden Žilinčan pozná milú a večne usmievavú Janku, ktorá sa s veselými sponkami vo vlasoch prihovárala ľuďom v centre mesta. Nie raz ste ju mohli stretnúť na zmrzline, kde sa vás vždy s dobrou náladou opýtala: „Ako sa máš?“ S príchodom pandémie sa vytratila z ulíc a len málokto tušil, čo je s ňou a čo prežíva. A teda nebolo toho málo. Informácie o nej sa dostali na verejnosť až nedávno po zverejnení výzvy na stránke ludialudom.sk. ,,Málokto vie, že za jej zmiznutím sa skrýva ťažký príbeh. Žena, kedysi plná života, optimizmu, sa týraním zmenila na trosku. Bola týraná príbuznou osobou, od ktorej sa očakávalo, že jej bude pomáhať. Osud to však zariadil, aby sa jej pomohlo. Našli sme ju v zúboženom stave v podmienkach hlboko presahujúcich ľudskú dôstojnosť - vychudnutá, špinavá, zatvorená v jednej miestnosti bez možnosti vykonávania základných fyziologických potrieb, vystrašená,“ píše iniciátorka zbierky.

 

UŽ JE LEPŠIE

Momentálne sa Janka nachádza v zariadení Centre sociálnych služieb Straník. „Doteraz jej poskytli všetko, aby sa jej zdravotný stav pomaly dostal do normálu. Rany na duši však zostali. Aj napriek traumám nezanevrela na ľudí a vyhľadáva ich spoločnosť. Je nenáročná - všetko potrebné má zabezpečené v zariadení. Jediným problémom je jej nízky invalidný dôchodok, ktorý nepostačuje na úhradu pobytu a poskytovaných služieb v zariadení. Ak vám nie je ľahostajný osud životom ťažko skúšanej mentálne postihnutej Janky, prosím prispejte jej na prežitie dôstojného života v špecializovanom zariadení,“ píše sa vo výzve.

Akonáhle sa táto informácia dostala na sociálne siete Žilinčania konali a posielali nemalé sumy na transparentný účet. „Janka sa zhodou životných okolností ocitla dňa 9. marca 2021 v našom zariadení sociálnych služieb. Pre ostatných prijímateľov a zamestnancov je rovnako inšpiratívna svojím radostným prístupom k životu a darom tešiť sa z maličkostí. Aj lentilky,  či kinder vajíčko sú malým pokladom v Jankiných očiach. Veľmi si vážime štedrosť ľudí, ktorí sú ochotní Janke prispieť na úhradu za poskytované sociálne služby, jej potreby a spríjemnenie života v zariadení. Janka sa rada zúčastňuje všetkých aktivít, ktoré organizujeme a má z toho veľkú radosť. V jej mene sa chceme poďakovať všetkým dobrým ľuďom,“ poďakoval Jozef Bukový, riaditeľ CSS Straník.


 

 

POKRAČOVANIE NA SÚDE

To, čo sa Janke stalo má dohru aj na Okresnej prokuratúre, na ktorú bolo doručené trestné oznámenie. To sa dostalo k nám, do redakcie spravodajstva. Správa bola doplnená o fotodokumentáciu, ktorá ukazuje na katastrofálne podmienky, v ktorých Janka žila niekoľko mesiacov. Oznamovateľom je neter Janky pani Emília. O tú sa mali takto „starať“ jej sestra, jej priateľ a dokonca suseda.  

„Sestra sa mala o ňu starať, za čo poberala aj opatrovateľský príspevok, brala si aj jej príspevok v nezamestnanosti, resp. všetky dávky, ktoré Janka Zaplatílková poberala od štátu. Keď som, bezodkladne po tom, ako som  sa dozvedela o smrti sestry, išla do predmetného bytu v ktorom bývala, pozrieť s cieľom zabezpečiť potreby našej tety – Janky Zaplatílkovej, tak sa mi naskytol strašný pohľad. Našla som ju v zanedbanom a zúboženom stave, vychudnutú na kosť, špinavú, dlhodobo neumývanú a značne zapáchajúcu,“ píše sa v oznámení. Pani Emília tetu Janku opisuje v liste ako veselú osôbku, ktorú mali ľudia radi. „Pre jej dobrosrdečnosť, skoro každého pekne zdravila a mnohí prevádzkovatelia reštaurácii jej práve s ohľadom na túto jej povahu poskytovali grátis kávu, prípadne minerálku. Janka, ktorú sme však zbadali pri vstupe do bytu bola úplne inou osobou, bola zanedbaná, enormne schudnutá (podľa môjho názoru aj o 40 kg), strhaná, ustráchaná,“ popísala prvé dojmy.


 

NEVEDELI SA DOSTAŤ K VECIAM

Do bytu som sa dostala v prítomnosti bývalého manžela svojej sestry až týždeň po jej smrti pretože muž, ktorý tam žil, ju odmietal pustiť do bytu hoci k nemu nemal nijaké práva. “Z uvedeného dôvodu som bola nútená kontaktovať políciu a až s jej pomocou sa mi podarilo sa do bytu dostať. V byte, kde držali Janku Zaplatílkovú bol strašný neporiadok, smrad, po zemi lozili chrobáky. Tam sme ju našli v zúboženom stave. Janka nám povedala po dlhých hodinách že priateľ mojej sestry s mojou sestrou a so susedou ju držali v jej izbe bez kľučky na dverách z vnútornej strany izby aby nemohla výjsť von,“ pokračuje aj s ďalšími dosť závažnými podrobnosťami.Problémom bolo dokonca dostať sa k zdravotnej dokumentácii. „Bola som nútená opakované volať políciu, aby mi pomohli tie doklady dostať, nakoľko je vysoko rizikové, najmä u pacienta s mentálnou poruchou, ktorý nie je spôsobilý sa o seba postarať, aby nebola k dispozícii jeho zdravotná dokumentácia potrebná aj pri vstupe do domova sociálnych služieb,“ píše sa v závere správy.Nakoniec sa všetko podarilo a Janka spokojne ďakuje všetkým Žilinčanom, ktorí prispeli a stále môžu prispievať na transparentný účet za jej lepší život. Aby boli peniaze priradené priamo k nej, tak vytvorili pre ňu aj špeciálny variabilný symbol. „Všetky financie, ktoré pošlú ľudia priamo Janke, budeme zverejňovať aj na stránke nášho zariadenia,“ dodal riaditeľ Jozef Bukový.


 

Pomoc pre Janku

 

VÚB IBAN: SK80 0200 0000 0032 8570 3757
VS: 10041962
Poznámka: Janka Zaplatílková.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod