Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

V areáli žilinskej nemocnice našli marihuanovú úrodu

Mladá dvojica objavila minulý týždeň nasadenú marihuanu. O rastliny, z ktorých sa väčšinou produkuje droga na fajčenie, sa niekto chodil pravidelne starať. Nemocnica o ničom nevie, polícia pátra po neznámom páchateľovi.

29.07.2013 | 15:04

ŽILINA. Náleziskom bol heliport v areáli žilinskej nemocnice. V hustom lesnom poraste našiel rastliny mladý pár, ktorý tu bol údajne na prechádzke. Chlapec vraj pôvodne objavil oveľa bohatšiu úrodu, až okolo 30 rastlín, keď ale minulý týždeň na miesto dorazila polícia, našli tu už iba päť vedier a dve plastové fľaše s nasadenou rastlinou.
O tom, že dvojica nebola jediným návštevníkom odľahlého miesta, svedčí vyšliapaný chodník. Rastlinám sa darilo, niekto sa o ne totiž dobre staral - na mieste boli prítomné aj hnojivá.
 

O páchateľovi nikto nič nevie
 

Vedenie nemocnice o ničom nevedelo. „Predmetné vedrá nie sú majetkom nemocnice. Okamžite po ich objavení sme kontaktovali políciu a v spolupráci s ňou koordinovali ďalšie kroky. Vedenie nemocnice ani jej zamestnanci nemajú informácie, odkiaľ sa sem podozrivé rastliny dostali,“ informovala nás hovorkyňa Mária Koporecová.
 

Polícia pátra po neznámom páchateľovi. „Všetky rastliny v nádobách sme zaistili a zašleme ich na kriminalistickú expertízu. Poverený príslušník začal trestné stíhanie vo veci prečinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok,“ uviedla hovorkyňa Jana Balogová.
 

Pestovanie marihuany nie je v Žiline ojedinelým prípadom. Pred dvomi rokmi, v marci 2011, polícia objavila mimoriadne veľké množstvo tejto drogy. Odhalili distribútorov, ktorí mali v prenajatom dome v Budatíne vytvorené indoorové zariadenie na jej pestovanie. Našli najmenej 200 kusov rastlín rôznych veľkostí a 40 kusov plastových vreciek so sušenou rastlinou, ktoré mali zodpovedať obvykle až 609 - 1826 dávkam.

 

Foto: Sušením rastlín konopy sa získava marihuana


 

Konopu poznajú aj naši starí rodičia


Marihuana je droga, ktorá sa získava sušením kvetov samičích rastlín konopy. Túto rastlinu však poznali generácie roky pred nami ako prioritne úžitkovú bylinu. „Konopa siata je textilná plodina, siala sa a seje sa aj teraz,“ vysvetľuje ľudová umelecká tkáčka Otília Kadášiová zo Strečna. Siala sa nariedko, len do jedného pásu, aby bol k nej prístup z oboch strán. „Rastie tak, že odspodu má výhonky a spodné listy sa odstrihávali na ďalšie spracovanie. Hlavný kmeň sa nazýval chlapský,“ hovorí tkáčka.
 

Konopa sa spracovávala rovnako ako ľan, bola však podstatne väčšia. Merala vraj aj dva metre. Keď chceli naše staré mamy konopu spracovávať, niekedy sa to nedalo ručne, ale museli chodiť do mlyna. „Konopu pestovali najmä na dolniakoch, lebo potrebovala úrodnú zem. Ľan bol menej náročný a preto bol vhodnejší pre severné kraje,“ dodáva.

 

Foto: V Budatíne objavili pred dvomi rokmi okolo 200 rastlín.

 

ANKETA: Stretli sa s drogou i Žilinčania? Odpovedali nám anonymne.
 

Žena (25): „S marihuanou som sa už stretla a stretávam sa často. Veľa mojich známych fajčí a v poslednom čase u nás „frčia“ marihuanové koláčiky. Nepoznám nikoho, kto by ju pestoval, ale v Žiline nie je dnes problém zohnať si v podstate akékoľvek množstvo.“
 

Muž (32): „Marihuanu som fajčil len raz a bolo to asi pred polrokom. Neodsudzujem to, ale ja to nemusím.“
 

Muž (24): „S marihuanou sa stretávam, občas aj fajčím. Myslím si, že to nie je návyková droga, nevyvoláva agresivitu a má preukázané liečebné účinky. Som za jej legalizáciu na Slovensku. Prečo nie?“
 

Žena (47): „Bola som prekvapená, že moji známi, ktorí už majú dobre po štyridsiatke, fajčia marihuanu. Ja som to nikdy nemala a ani nechcem.“
 

Lekári sa spravidla zhodujú v tom, že marihuana je návyková. „Problém s THC je nenápadný, prejavujúci sa na úrovni psychiky, pamäte, rýchlosti reakcie, uvažovania, schopnosti adaptácie na situácie života, stres, zaťaženie, námahu, prácu, rodinu a pod. U mužov môže spôsobiť neplodnosť,“ uvádza Drogový informačný portál.

 

Veronika Cvinčeková

Snímky archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod