Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Z regiónu

V Bitarovej zachraňujú zhorenú drevenicu, obyvatelia prispeli na opravu

Na rekonštrukciu drevenice, ktorá po požiari v máji tohto roka zostala prakticky neobývateľná, prispeli dobrovoľnými sumami obyvatelia Bitarovej. Vyjadrili tak spolupatričnosť s poškodenými spoluobčanmi.

09.10.2019 | 13:00

Stará, vyše storočná drevenica začala horieť 20. mája okolo obeda. Hustý dym, ktorý sa šíril z priestorov domu, si všimol sused, ktorý k požiaru privolal hasičov. Tí boli na mieste do piatich minút.

„Po príchode na miesto udalosti bolo prieskumom zistené, že požiarom sú zasiahnuté vnútorné priestory spolu s podkrovím a so strešnou konštrukciou drevenice. Pri požiari došlo k zraneniu dvoch osôb. Jedna zo zranených, ktorá bola nadýchaná splodinami horenia, sa nachádzala v silno zadymenej miestnosti vo vnútri objektu. Hasiči s použitím rebríka vyniesli zranenú osobu cez okno miestnosti a spolu s druhou zranenou osobou ich odovzdali do opatery záchranárov,“ uviedol k udalosti hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Marek Panák.

MANUÁLNA AJ FINANČNÁ POMOC
Jedenásť profesionálnych hasičov likvidovalo požiar hodinu a pol. Aj napriek ich rýchlemu zásahu sa drevenica zmenila na zhorenisko. Požiar sa údajne šíril od kuchyne, kde si obyvatelia kúrili. V drevenici žil spolumajiteľ domu so svojou družkou. Z minúty na minútu tak zostali bez strechy nad hlavou. Mimoriadnu situáciu, v ktorej sa ocitli, začala obec okamžite riešiť.

„V prvom rade sme sa im snažili nájsť náhradné ubytovanie, ktoré odmietli. Hneď po požiari sme k domu pristavili veľkokapacitný kontajner, aby sa povyhadzovali požiarom zničené veci. Pomáhali aktivační pracovníci aj niektorí obyvatelia obce. Dobrovoľne sme im pomohli vyčistiť vnútorné priestory, zhodiť strešnú krytinu, rozobrať krov,“ rozpráva starosta obce Juraj Drdák.

Drevenica tesne po požiari.


Keďže išlo o občanov zo slabšej sociálnej vrstvy, starosta s podporou obecných poslancov požiadal o finančnú pomoc miestnych obyvateľov. „Naša obec má bezmála 800 obyvateľov, z toho je 150 až 200 prisťahovalcov. Na moje prekvapenie na výzvu o finančný príspevok reagovali vo veľkej miere aj noví obyvatelia. Podarilo sa vyzbierať dostatočný finančný obnos, aby sme sa mohli pustiť do opravy požiarom poškodenej strechy,“ poznamenal Juraj Drdák.

Štatutára obce milo zaskočila aj dobrota ľudí, ktorí v obci nebývajú, a predsa sa ich nešťastie dotklo. „Objednával som drevo na krov z Hričovského Podhradia. Keď nám drevo doviezli, tak sa ma majiteľ píly pýtal, načo to drevo potrebujeme. Povedal som mu, čo sa stalo a dopravu nám dal zadarmo,“ prekvapil ochotou.

PRED DOKONČENÍM
V súčasnosti je už na dome dokončená strešná konštrukcia, stačí ju už len prekryť. „Predpokladám, že strešnú krytinu privezú tento týždeň. Následne sa budem snažiť zohnať nejakých chlapov, ktorí nám to pomôžu zakryť. Nerobili sme sedlovú strechu, chceli sme to urobiť praktické, aby to bolo čo najjednoduchšie a najlacnejšie riešenie v rámci všetkých bezpečnostných pravidiel,“ podotkol starosta obce.

V priebehu najbližších dní by rekonštrukcia strechy mala byť dokončená a dom by mohol byť opäť obývateľný. Starosta obce ďakuje všetkým obyvateľom a ľuďom, ktorí pomohli finančne alebo manuálne.

Drevenica s novou strešnou konštrukciou.

Foto: archív obce, autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod