Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 1°C

Spravodajstvo

V hniezde záchrany našli jednodňové dieťa

Hniezdo záchrany, ktoré v Žiline funguje od roku 2004, sa minulý týždeň stalo útočiskom pre ďalšie odložené dieťa.

25.02.2013 | 14:49

ŽILINA. Malú Líviu, ako ju sestričky z novorodeneckého oddelenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline pracovne pomenovali, našli v hniezde záchrany v stredu 20. februára pred siedmou hodinou večer. Dievčatko bolo oblečené skromne a zabalené v deke. Pravdepodobne ho matka porodila v domácich pomeroch, pretože malo pupočník previazaný nitkou.

„Dieťa sme umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti novorodeneckého oddelenia. Malo nízku teplotu, preto sme ho zahrievali v inkubátore. Mohli sme ale konštatovať, že srdiečko aj dýchanie má v poriadku. V súčasnosti sa bábätko podrobuje sérii vyšetrení, ktoré určia jeho zdravotný stav,“ informovala hovorkyňa žilinskej nemocnice Mária Koporecová.

Niekoľkodňové dievčatko je podľa vyjadrenia lekárov donosené. Váži pekných 2560 gramov a meria 48 centimetrov. O jeho osude sa bude rozhodovať počas najbližších šiestich týždňov, kedy
sa môže matka k dieťatku ešte prihlásiť. Ak tak neurobí, nemocnica pristúpi k ďalším krokom. V konečnom dôsledku rozhodne o živote dieťaťa súd, ktorý mu určí meno a dá ho na adopciu.

„Lívia je šieste dieťa, ktoré matka uložila do hniezda záchrany v Žiline. V celoslovenskom meradle je 43. v poradí. Na Slovensku je dvadsať takýchto hniezd, ktoré fungujú od roku 2004,“ dodáva Mária Koporecová.

Aj malá Lívia dostala práve vďaka hniezdu záchrany šancu na život. Táto alternatíva je bezplatná a bezpečná. Každá matka, ktorá sa už rozhodne pre takýto krok, by mala vedieť, že nemusí rodiť doma a sama. Žilinská nemocnica totiž ponúka možnosť anonymného pôrodu. „V takejto situácii má matka aj dieťa zabezpečenú komplexnú zdravotnú starostlivosť priamo v nemocnici,“  vysvetľuje hovorkyňa.

-ms-

Snímka archív nemocnice

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod