Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 6°C

Spravodajstvo

V Jablonovom krstili monografiu

Sobota 26. 10. bola pre obec významným dňom. Bola tu totiž pri príležitosti 745. výročia prvej písomnej zmienky o obci slávnostne uvedená do života monografia obce Jablonové 1268 - 2013.

06.11.2013 | 15:53

JABLONOVÉ. Úlohu krstných rodičov prijali podpredseda ŽSK Jozef Štrba, riaditeľka Krajského kultúrneho strediska PhDr. Soňa Řeháková a rodáci z obce Mons. Michal Baláž a PhDr. Vincent Staríček. Za prítomnosti občanov obce, pozvaných hostí a účinkujúceho folklórneho súboru Rovňan sa začalo milé popoludnie príhovorom starostu. Ten vyzdvihol významnú úlohu redakčnej rady, ktorá bola vytvorená prevažne z obyvateľov obce a zostavovateľa diela Drahomíra Veličku, PhD.

Každému členovi redakčnej rady bola pridelená kapitola, na ktorej usilovne pracoval. Dielo, ktoré vzniklo, mapuje históriu obce od jej vzniku, t. j. od roku 1268 až po dnešok. Starosta Ladislav Čička súčasne vyjadril aj poďakovanie všetkým, ktorí dodali faktografický i fotografický materiál, ale boli ochotní sa podeliť s členmi redakčnej rady aj o svoje spomienky. Vznikla kniha, ktorej hodnotu pre seba samého si bude môcť každý ohodnotiť, až keď si monografiu o obci prečíta. V podobnom duchu sa niesli všetky príhovory vystupujúcich hostí, ktorí ocenili odvahu zainteresovaných pripraviť a vydať toto hodnotné dielo.

Vydaním monografie sa táto malá obec na Bytčiansku zaradila medzi pár obcí, ktoré si chránia, upevňujú svoju identitu a históriu. Preto nech sa stane  prameňom inšpirácie, aby si aj naďalej občania Jablonového podobnými skutkami prehlbovali, budovali a uchovávali svoju spolupatričnosť k tejto obci. Na záver všetci spoločne želali tejto monografii, aby každému rodákovi, čitateľovi priniesla niečo poučné, posilňujúce, povzbudzujúce a aby sme pocítili túžbu zalistovať si v nej nielen dnes, zajtra či o mesiac.

-lač-
Snímka autor

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod