Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 5°C

Z regiónu

V Kamennej Porube zachraňujú vyše 250-ročnú kaplnku

Pri Kamennej Porube na starobylej ceste stojí minimálne od roku 1767 kamenná kaplnka, ktorá je zasvätená svätcovi Jánovi Nepomuckému. Od nepamäti sa pri kaplnke lúčili so svojím rodným krajom všetci tí, ktorí odchádzali za prácou do sveta. Dnes slúži najmä ako miesto na duchovné rozjímanie. Vzácna kaplnka je už dlhodobo v zlom stave. V tomto roku sa konečne dočkala svojej záchrany.

26.12.2019 | 11:00

Opravy vyše 252-ročnej kaplnky sa ujali členovia Občianskeho združenia NAMSAK z KamennejPoruby. „Naše občianske združenie sa zapojilo do výzvy v rámci participatívneho rozpočtu, ktorú vyhlásil Žilinský samosprávny kraj. V rámci nej bolo možné získať dotáciu na obnovu malých sakrálnych stavieb, ktoré sú umiestnené v extraviláne v obci. V našej obci spĺňala tieto kritériá Kaplnka sv. Jána Nepomuckého,“ približuje kroky, ktoré predchádzali záchrane staručkej kaplnky predseda OZ NAMSAK Štefan Kasman.

V HODINE DVANÁSTEJ
Kaplnka je postavená pri starobylej poľnej ceste, ktorá vedie z obce Kamenná Poruba do Kuneradu, Stránskeho a Rajeckých Teplíc. „Prvá písomná zmienka o kaplnke je z farskej vizitácie Konská z 12. septembra 1767. Starostlivosťou baróna Jána Sobeka bola kaplnka v roku 1795 úplne reštaurovaná. Pri kaplnke sa lúčili s rodnou dedinou všetci tí, ktorí odchádzali do sveta za prácou. Kaplnka je aj jedným z bodov na ceste z baziliky Rajecká Lesná do obce Višňové,“ zaujímavo rozpráva Štefan Kasman.

S rekonštrukciou kaplnky začalo miestne občianske združenie v júni 2019. Ako sa zvykne povedať, bolo to v hodine dvanástej. „Po začatí prác na rekonštrukcii bolo zistené, že celá stavba už bola v havarijnom stave. Zastrešenie kaplnky, hlavne nosná časť krovu, bola v kritickom stave. Pomurnice a krokvy boli tak veľmi napadnuté hnilobou, že súčasť drevnej hmoty v jednotlivých prvkoch bola už len cca 20 percent. Preto bolo nutné celý krov a zastrešenie urobiť nanovo,“ opisuje havarijný stav kaplnky predseda združenia.


Zlú kondíciu vykazovali aj nosné obvodové múry z kameňa, ktoré boli celé navlhnuté. Nepekne pôsobilo aj oplotenie kaplnky, ktoré rokmi zhrdzavelo. Na základe týchto zistení dobrovoľníci základy kaplnky spevnili železobetónom a následne odizolovali od zemnej vlhkosti. Súčasne vybudovali aj nové základy pre plot, na ktoré sa upevnilo nové kovové oplotenie.

„Všetky tieto práce sa nám podarilo úspešne urobiť do konca novembra 2019. Pri jednotlivých prácach pomáhali aj členovia Občianskeho združenia Galileo, Dobrovoľného hasičského zboru Kamenná Poruba, pracovníci obecného úradu aj obyvatelia susedného Kuneradu. Od začiatku rekonštrukcie do konca novembra bolo na obnove kaplnky odpracovaných celkom 380 brigádnických hodín,“ rekapituluje záchranné práce na kaplnke Štefan Kasman.

UKRADNUTÁ SOŠKA
Na obnovu kaplnky nadviažu dobrovoľníci aj v budúcom roku, kedy je naplánovaná širšia obnova kaplnky, terénne úpravy, výsadba zelene a umiestnenie lavičiek. Na sviatok sv. Jána Nepomuckého, ktorý sa slávi 16. mája, plánujú slávnostné posvätenie obnovenej kaplnky. Pri tejto príležitosti sa tu bude slúžiť aj svätá omša, ktorú by mal celebrovať rodák z Kamennej Poruby, kňaz Pavol Sandanus.


„Pri rekonštrukcii postupujeme veľmi citlivo, aby sa zachoval historický vzhľad kaplnky, pričom obnovená kaplnka by mala vydržať aspoň ďalších sto rokov. Finančné náklady na celkovú rekonštrukciu vysoko prevýšili dotáciu zo ŽSK (3100 eur, pozn. redakcie), preto sme sa prihlásili aj do ďalšej výzvy, ktorú vyhlásila Žilinská diecéza. V nej žiadame o príspevok na zakúpenie kópie pôvodnej sochy sv. Jána Nepomuckého do interiéru kaplnky. Pôvodnú sochu niekto v 60. rokoch minulého storočia z kaplnky ukradol. V čase rekonštrukcie bola nahradená malou soškou, ktorá bola v zlom stave a už sa nedala zrekonštruovať. Veríme, že do posvätenia obnovenej kaplnky bude úplne dokončená spolu s jej okolím,“ dodal predseda OZ NAMSAK Štefan Kasman.

Foto: archív OZ

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod