Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 6°C

Zaujalo nás

V Malej Fatre uzavreli do 15. júna tri chodníky. Dôvodom je ochrana živočíchov

Od 1. marca do 15. júna platí jarná uzávera chodníkov v Malej Fatre. Obmedzenie sa týka aj trasy na obľúbený Veľký Rozsutec.

02.03.2020 | 10:45

Ochránari z Národného parku Malá Fatra upozorňujú návštevníkov na každroročnú sezónnu uzáveru troch turistických chodníkov, a to v období od 1.marca do 15. júna.

Uzávera sa týka týchto trás: 

Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Ako uvádza Správa Národného parku Malá Fatra, dôvodom jarnej uzávery je v prvom rade ochrana živočíchov, ktoré majú v Malej Fatre svoj domov.  

„Jar je najcitlivejšie obdobie v roku pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov i cicavcov.  Pre tieto druhy je dôležité, aby aspoň pár mesiacov v roku mali zabezpečený pokoj od ľudskej prítomnosti," vysvetľujú dôvod uzávery ochranári.


Uzavreté úseky chodníkov na Veľký Rozsutec a do Obšívanky sú súčasťou národných prírodných rezervácií Rozsutec a Tiesňavy,  kde sa nerealizuje hospodárska činnosť. Rezervácie predstavujú v atakovanom území národného parku ostrovy divočiny a nedotknutej prírody. Dôvodom uzávery úseku modrého chodníka v časti Vendovka – Malý Kriváň, ktorý prechádza územím nad hornou hranicou lesa, je ochrana kurovitých vtákov.

„Uzávery slúžia v neposlednom rade aj na ochranu a regeneráciu pôdneho krytu, ktorý je bezprostredne po zimnom období náchylnejší na eróziu," dodávajú zamestnanci Správy Národného parku Malá Fatra.

Turisti majú celoročne k dispozícii v národnom parku vyše 150 km značených turistických chodníkov rôznej obtiažnosti, takže ochranári veria, že toto obmedzenie prínosné pre prírodu Malej Fatry budú návštevníci Malej Fatry akceptovať a rešpektovať.

 

Autor: - r -

Zdroj: SNPMF

Foto: SNPMF

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod