Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 3°C

Z regiónu

V Mojši otvorili novú materskú školu

Veľký deň pre Mojš! V pondelok 5. septembra otvorili v obci novú materskú školu. Záujem o umiestnenie detí bol obrovský.

13.09.2022 | 10:01

Stavali necelý rok

V obci dlhodobo funguje materská škola, jej kapacita však bola najmä za ostatné roky nedostačujúca. Storočná budova, kde MŠ sídli, vedela zabezpečiť vyučovanie len pre zlomok detí, keďže obec sa za posledné desaťročie niekoľkonásobne zaľudnila. Výstavba novej MŠ bola preto pre vedenie obce prioritou. Napriek niekoľkoročným snahám sa s výstavbou začalo až vlani na jeseň. Novú škôlku sa podarilo dokončiť a uviesť do prevádzky v priebehu necelého roka. „Stihli sme to naozaj v rekordnom čase. Mali sme šťastie, že výrazné zdražovanie sa začalo až v tomto roku, inak by sme stavbu asi nedokončili,“ konštatuje starosta Mojša Štefan Svetko.

Priestory pre všetkých

Nová dvojpodlažná budova vyrástla na pozemku za obecným úradom. Pozostáva z dvoch samostatných tried so spálňami, šatňami a sociálnymi zariadeniami. Súčasťou MŠ je aj jedáleň a výdajňa stravy. „Je to úplne iné ako v starej materskej škole. Obrovské priestory, veľa svetla, nemusíme prenášať postieľky. Máme izolačku, sklady, riaditeľka má konečne svoju kanceláriu, učiteľky zborovňu. Potrebujeme ešte dokončiť vybavenie kuchyne, dokončiť práce na školskom dvore, nakúpiť hracie prvky na školské ihrisko atď.,“ dodáva starosta obce.

Kapacita naplnená

Kapacita novej MŠ je 46 detí. Výučba prebieha od 6.45 h do 16.15 h. „Našu škôlku navštevujú deti vo veku od troch do šesť rokov. Stravovanie je zabezpečené súkromnou školskou jedálňou. Kapacitu sme maximálne naplnili, o miesta bol veľký záujem. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zaslúžili o to, že sme škôlku načas dokončili,“ povedala pre Žilinský večerník riaditeľka MŠ v Mojši Žaneta Bajanová.

V prevádzke tiež stará MŠ

V obci bude naďalej fungovať aj stará škôlka. Tento školský rok do nej nastúpilo 12 detí. „Podľa zmluvy ju musíme prevádzkovať ešte päť rokov, máme dostatok detí, predpokladám, že pri náraste obyvateľov bude využívaná aj dlhšie,“ informoval starosta obce. Dodal, že ak by sa škôlka do budúcnosti zrušila, budovu môžu využiť ako stacionár pre dôchodcov alebo na iné účely.

 

 

Autor: - r -

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod