Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 5°C

Z regiónu

V Mojši preložili bocianie hniezdo. Či sa bocianom zapáči, uvidí sa až na jar, FOTO

Bociany sú s obcou pri Vodnom diele Žilina späté už od nepamäti. Dlhé roky sa bocianie hniezdo nachádzalo priamo medzi domami, z bezpečnostných dôvodov ho však v auguste tohto roka odstránili. Minulý týždeň osadili v Mojši nové hniezdo, ktoré sa nachádza 55 metrov vzdušnou čiarou od toho pôvodného.

29.10.2019 | 08:30

O prekládke bocianieho hniezda v Mojši informovala Gabriela Kalašová zo Správy Národného parku Malá Fatra.

„Vo štvrtok 24. októbra 2019 sa v obci Mojš zrealizovala druhá etapa prekládky hniezda bociana bieleho, v zmysle dohody o spolupráci medzi Štátnou ochranou prírody SR a Stredoslovenskou distribučnou a.s. Prvá etapa sa uskutočnila 21. augusta a spočívala v odstránení hniezda z pôvodnej lokality. Rozdelenie na dve etapy bolo z organizačných dôvodov," uviedla.


V rámci druhej etapy sa v priestore medzi nespevnenou obslužnou komunikáciou pod pravostrannou hrádzou VD Žilina a biokoridorom umiestnilo náhradné hniezdo formou umiestnenia betónového stĺpu s hniezdnou podložkou. Lokalita sa nachádza vzdušnou čiarou približne 55 metrov od pôvodnej lokality.

„Výber náhradnej lokality nebol jednoduchý. Posudzovala sa vhodnosť lokality pre bociana (hlavným kritériom je, aby bola čo najbližšie k pôvodnej lokalite) a taktiež sa museli brať do úvahy vlastnícke vzťahy, bol potrebný súhlas majiteľa pozemku. Nakoniec bola vybratá lokalita, ktorá bola až tretia v poradí vhodnosti (prvá bola vylúčená z  dôvodu nesúhlasu vlastníka, druhá z dôvodu trasovania optických káblov na pozemku)," povedala Gabriela Kalašová.


Či sa bocianom nové hniezdo zapáči, sa uvidí až na jar. Sú totiž známe prípady, kedy sa bociany do hniezda nevrátili, aj keď bolo posunuté len o pár metrov ďalej od pôvodnej lokality (Nededza, Gbeľany).

Ochranári však veria, že bociany na Mojš nezanevrú a vrátia sa. „Z našej územnej pôsobnosti máme pozitívne skúsenosti, úspešne sa realizovali prekládky v obciach Turie a Dolný Hričov," poznamenala Gabriela Kalašová.

Dôvod predkládky pôvodného hniezda v Mojši si môžete prečítať TU.

Autor: - r -

Foto: SNPMF

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod