Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

V Rajci nastali dopravné zmeny

Okresný dopravný inšpektorát v Žiline oslovil mesto Rajec s ponukou zapojiť sa do projektu Pokojné mesto a obec. Hlavným cieľom je zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky. Zmeny nastali vo vodorovnom a zvislom dopravnom značení.

19.08.2013 | 14:54

RAJEC. Projekt má zabezpečiť prevenciu dopravných nehôd, zníženie rýchlosti jazdy, zvýšenie ochrany chodcov a cyklistov. V rámci projektu ponúkli mestu Rajec bezplatnú inštaláciu informačných meračov rýchlosti a ďalších systémov pre monitorovanie a riadenie dopravy na skúšobnú dobu 5 mesiacov. Podľa slov náčelníka mestskej polície Jána Jasenovca mesto uvažuje, že po ukončení skúšobnej doby tieto merače zakúpi do trvalého užívania.

 

Merače sú dva, prvý je umiestnený pri vstupe do Rajca v smere zo Žiliny na Hollého ulici pri poliklinike, druhý sa nachádza pri vstupe do mesta v smere z Prievidze na Partizánskej ulici. V prípade prekročenia povolenej rýchlosti začne na svetelnej tabuli prerušovane svietiť číselný údaj okamžitej rýchlosti. Merač reaguje až po prekročení rýchlosti 50 km za hodinu. Tieto zariadenia dokážu taktiež štatisticky vyhodnocovať, koľko vozidiel a akou rýchlosťou daným úsekom obojsmerne prechádza.
 

Zmena nastala aj na uliciach Štúrova a Sládkovičova. Na každom úseku pribudli tri vyznačené parkovacie miesta s časovým obmedzením do 10 minút státia bez spoplatnenia. Ďalej pribudli 2 parkovacie miesta bez časového obmedzenia na Ulici Štefánikova, v pravom rohu námestia. Podľa Jána Jasenovca je zámerom tohto riešenia zvýšenie bezpečnosti chodcov, ako aj čiastočné zlepšenie možnosti parkovania v centre mesta. V súčasnosti je v centre 82 parkovacích miest.
 

Na pravej strane začiatku Ulice Sládkovičova pribudla značka zákaz zastavenia. Rovnaká značka pribudla aj v smere tejto ulice vľavo od križovatky nahor. „Dôvodom je, že táto ulica je jednosmerná, pričom vodiči parkovali na chodníku alebo v kombinácii chodníka s cyklistickým pásom. Dochádzalo tu k rôznym kolíznym situáciám medzi majiteľmi nehnuteľností, chodcami, cyklistami,“ objasnil náčelník.
 

Podobný problém sa vyskytol v Rajci aj pri tržnici, kde si veľa vodičov zamieňalo chodník pri areáli Katolíckej spojenej školy za parkovacie miesto. Preto tu bola na križovatke ulíc Bielisko a Kmeťova osadená dopravná značka zákaz státia a pred areálom tržnice doplnená dopravná značka zákaz vjazdu všetkých vozidiel s doplnkovou tabuľkou - okrem dopravnej obsluhy v čase 6.00 – 16.00 h. Nové opatrenia teda zamedzujú vstupu vozidiel do areálu tržnice v čase stánkového predaja, pretože niektorí občania využívali túto plochu ako celodenné parkovisko. 
 

„Ďalšou novinkou je vyznačenie hlavnej cesty na križovatke ulíc Švermova a Hviezdoslavova, kde v smere na cintorín je táto cesta hlavná, ostatné sú vedľajšie. K vyznačeniu hlavnej cesty došlo aj na križovatke ulíc Partizánska a Mudrochova.

 

Ľubomíra Goljerová

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod