Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 1°C

Z regiónu

V Rajeckých Tepliciach zakázali používanie zábavnej pyrotechniky kategórie F2 a F3

Na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Rajeckých Tepliciach bolo prijaté všeobecne záväzné nariadenie celoročného zákazu používania zábavnej pyrotechniky F2 a F3.

29.09.2019 | 13:00

Poslanci MsZ prijali na septembrovom zasadnutí všeobecne záväzné nariadenie o používaní pyrotechnických výrobkov na území mesta Rajecké Teplice. Zakázali ním používanie pyrotechnických výrobkov kategórie F2 a F3 na území mesta z dôvodu ochrany verejného poriadku. Nariadenie nadobúda účinnosť od 1. októbra 2019.

Návrh predložila poslankyňa MsZ Mária Masaryková po schválení Komisiou miestneho rozvoja, kultúry a cestovného ruchu a Komisiou sociálnych vecí, vzdelávania, športu a mládeže. Ako uviedla Mária Masaryková, mesto Rajecké Teplice je špecifické tým, že jeho katastrálne územie zasahuje do chránenej oblasti Strážovských vrchov a nachádza sa na rozhraní a v okolí národnej prírodnej rezervácie Slnečné skaly.


„Vyskytujú sa tu vzácne chránené a zriedkavé druhy živočíchov. Katastrálne územie Rajeckých Teplíc a Poluvsia je malé, a preto sa na tomto území nachádza hustá zástavba hotelov, penziónov a rekreačných zariadení. Používaním pyrotechnických výrobkov kategórie F2, F3 pri oslavách Silvestra a Nového roka dochádza k nadmernému rušeniu hlukom, je možnosť vzniku ťažkých úrazov u ľudí a zároveň trpí fauna národnej prírodnej rezervácie,“ doplnila poslankyňa a skonštatovala, že fatálne následky má používanie pyrotechniky aj pre domáce zvieratá

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod