Žilinský Večerník

18. apríl 2024 | Valér
| 7°C

Spravodajstvo

V Štefanovej natáčali rozprávku podľa predlohy P. Dobšinského

Terchová je slovenský Hollywood. I tak možno označiť obec, ktorej rázovité prostredie sa stalo dejiskom vzniku mnohých filmov i rozprávok. Pred pár dňami odtiaľto odišiel filmový štáb, ktorý tu natáčal rozprávku Sedem zhavranelých bratov.

19.08.2013 | 14:16

Osemdesiatčlenný filmový štáb zavítal do Vrátnej doliny na prelome júla a augusta. Prišiel tu natočiť ďalšie scény z česko–slovenskej rozprávky Sedem zhavranelých bratov. Prvé snímky vznikli v Českej republike. „Vo Vrátnej sa natáčalo sedem dní. Bol to veľmi náročný týždeň, pretože sa začínalo natáčať v skorých ranných hodinách. Niektorí členovia štábu mali budíček už o tretej hodine ráno a točilo sa do neskorej noci. Na druhej strane zas mimoriadne prialo počasie, takže celý štáb prežil horúčavy v príjemnom prostredí,“ hovorí Jozef Mičo z Terchovej, ktorý sa nakrúcania rozprávky osobne zúčastnil.

 

Drevenička je dielom filmového architekta Petra Čeneckého.


Na čistinke v lese neďaleko dedinky Štefanová vyrástol pri tejto príležitosti malý drevený domček. Práve tu vznikali zábery, keď sa Bohdanka dozvie od čarodejnice, ako môže odkliať svojich sedem neposlušných bratov, ktorých zakliala vlastná matka. Autorom krásnej chalúpky je filmový architekt Peter Čenecký. „Neskutočne zapadla do okolitej prírody a jediným problémom pri výstavbe bolo, že sa už pomerne dosť ťažko zháňa materiál, napr. šindel, ale chvalabohu dielo sa nám veľmi vydarilo,“ rozpráva Jozef Mičo, ktorý sa tiež venuje tvorbe filmových kulís.


Vo Vrátnej sa už v týchto dňoch nenatáča. Filmový štáb sa pre vznik ďalších snímok presunul na iné miesto. Filmujú striedavo na Slovensku i v Česku. Na našom území sa bude ešte nakrúcať v neďalekej Zázrivej, v Zuberci, na Oravskom hrade, v Liptovskom Jáne, v Tatrách a na zimu sa vrátia späť do Vrátnej. „Ak všetko dobre pôjde, premiéra je predbežne naplánovaná na rok 2015,“ dodáva Jozef Mičo.


O Terchovej a Vrátnej sa rado hovorí ako o slovenskom Hollywoode. Krásna prírodná scenéria tu pritiahla už mnohých slovenských i zahraničných režisérov. Odhadom sa tu natočilo okolo 50 celovečerných, ale i dokumentárnych filmov.


„Nerád by som predbiehal, ale ozval sa jeden výborný režisér, s ktorým by sme v krátkom čase mali v Terchovej robiť obhliadky. Takže pevne verím, že už onedlho Terchová opäť privíta ďalší filmový štáb,“ prezradil Jozef Mičo.

 

Michala Stehlíková

Snímka Jozef Mičo

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod