Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 3°C

Spravodajstvo

Vianoce nám možno spestrí kométa

Krajská hvezdáreň v Žiline končí tento týždeň s pozorovaním letnej oblohy a prechádza do jesenného režimu. Pre neohlásených pozorovateľov bude otvorená každú stredu a v piatok. Skutočné vesmírne divadlo bude možné pozorovať aj na Vianoce.

26.08.2013 | 13:49

ŽILINA. Krajská hvezdáreň v Žiline pripravila na tento týždeň sériu pozorovaní nočnej oblohy. „V pláne máme tradičnú rozlúčku s prázdninami. Pozorovateľňa na Malom Diele bude otvorená v utorok, stredu a piatok od 20.30 h,“ informuje Miroslav Znášik zo žilinskej hvezdárne.


V sledovaní úkazov na nočnej oblohe budú pokračovať aj na jeseň. Pre neohlásených návštevníkov bude pozorovateľňa otvorená každú stredu a v piatok. „Robíme prehliadku oblohy, teda sprístupňujeme objekty, ktoré sú na oblohe, verejnosti. Pokiaľ sú to náhodní návštevníci, tak robíme prehliadku. Pre skupiny záujemcov vieme pripraviť tematicky zamerané pozorovanie,“ vysvetľuje.


V súčasnosti vládne na oblohe mesiac, ktorý presvetľuje oblohu. Zvečera je možné krátko vidieť Saturn. Po západe mesiaca sa dajú pozorovať všetky významné objekty v našej galaxii. „Či sú to už rôzne hviezdoskopy, hmloviny, dvojhviezdy alebo viacnásobné hviezdne sústavy,“ dodáva Miroslav Znášik.


Tohtoročné nebo je bohaté na astronomické úkazy. Od polovice júla do polovice augusta sme mohli pozorovať meteorický roj Perzeíd. „Jeho materským telesom je kométa Tempel-Tuttle. V jej dráhe zostávajú prachové a ľadové častice, ktoré, keď sa stretnú s atmosférou Zeme, vytvoria známy úkaz. Veľa ľudí si myslí, že je to padajúca hviezda, ale v skutočnosti je to niekoľkogramové zrnko prachu, ktoré veľkou rýchlosťou vstúpi do atmosféry,“ vysvetľuje astronóm.


Skutočný nebeský „zázrak“ sa však udeje až vo vianočnom období, kedy by okolo Slnka a Zeme mala prelietavať jasne viditeľná kométa. „S určitosťou sa dá očakávať, že v novembri na rannej a v decembri na večernej oblohe bude pozorovateľná kométa ISON. Dráhu už poznáme, ako sa ale bude vyvíjať jasnosť, to ešte uvidíme. Ale ak všetko vyjde, na Vianoce budeme mať na obzore kométu,“ dodáva Miroslav Znášik.

 

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod