Žilinský Večerník

17. apríl 2024 | Rudolf
| -1°C

Spravodajstvo

VIEME PRVÍ: Hlas Igora Chomu na župana nepodporí, čoskoro predstaví vlastného kandidáta

Počas uplynulého víkendu ohlásila strana Smer svojho kandidáta na post žilinského župana, ktorým je niekdajší primátor Žiliny Igor Choma (58). Už dávnejšie ohlásil útok na tento post Igor Janckulík a s veľkou pravdepodobnosťou svoj post bude chcieť obhájiť aj súčasná predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Aktualitou týždňa je však informácia, že nominanta predstaví aj Hlas.

20.06.2022 | 15:10

ZANEDBANÁ DOPRAVA

Igor Choma oznámil svoju kandidatúru na tlačovej konferencii po boku predsedu strany Smer Roberta Fica i Juraja Blanára. Kľúčové body niekdajší primátor Žiliny zhrnul jasne. „Oblasť dopravy je mimoriadne zanedbaná, o diaľniciach nebudem hovoriť. Ale keď si občan tohto kraja položí otázku, čo sa, preboha, robí, keď idem na Kysuce, keď idem okolo Ružomberka, keď idem do Rajeckej doliny, keď idem kdekoľvek, tak necíti žiadnu podporu z toho kraja žiadnym spôsobom. Pani županka premárnila aj to, že za ňou stojí vlastná strana, že za ňou stojí jej priamy príbuzný, minister financií, nevyužila túto možnosť.“ Igorovi Chomovi sme chceli položiť konkrétne otázky aj my, no telefonicky a ani e-mailom do konca redakčnej uzávierky nereagoval. Zaujímali nás dôvody jeho kandidatúry, témy, ktoré podľa neho budú rozhodujúce pre víťazstvo, ale aj názor na možnú podporu od extrémistickej strany Republika. Nielen táto strana by mala podporovať Igora Chomu v župných voľbách. „V Žilinskom kraji sa pokúšame prednostne komunikovať s tromi politickými subjektmi, a to je Hlas, Republika a SNS. Zatiaľ nedošlo k písomným dohodám, ale toto je kandidát a budeme sa uchádzať o ich podporu pre Igora Chomu v rámci rokovaní. Fakt je ten, že ak si zoberieme odbornosť, profesionalitu a politické skúsenosti, tak ťažko nájdeme lepšieho kandidáta,“ vyjadril sa predseda Smeru Robert Fico.

 

HLAS PREDSTAVÍ SVOJHO KANDIDÁTA

Naša redakcia postupne oslovila všetky tri spomínané politické subjekty, konkrétne ich politických zástupcov v Žilinskom kraji. Možnú podporu Chomovi strana SNS nezavrhla. „Čakáme na pozvanie od pána Fica a uvidíme, aké to bude. Zatiaľ nás nikto konkrétne neoslovil s touto požiadavkou,“ povedal nám Milan Kováč z Krajskej organizácie Žilina strany SNS. Podstatne konkrétnejší bol Ľubomír Sečkár, okresný predseda strany Hlas Žilina. „V tomto momente sme už pre kandidáta rozhodnutí, ale chceme ho predstaviť oficiálnou cestou. V najbližších dňoch bude krajská rada a zvolíme kroky, ako dôjde k samotnému procesu predstavenia.“ Je tak jasné, že Hlas Chomu nepodporí a v dohľadnom čase predstaví vlastného kandidáta. Kto ním bude, sme sa však od Sečkára nedozvedeli. „Prepáčte, meno vám ešte nemôžem povedať.“ V strane Republika je krajským šéfom pre Žilinu Tibor Hanuliak, s ním sa nám telefonicky skontaktovať do našej uzávierky nepodarilo.

 

Viac si prečítate v najbližšom vydaní Žilinského večerníka...

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Facebook SMER -SD

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod