Žilinský Večerník

9. máj 2024 | Roland
| 10°C

Kultúra

Vladimíra Sudor: Na vydanie knihy som musela dozrieť

V záplave detských kníh na pultoch kníhkupectiev si často nevieme vybrať tú správnu pre našich najmenších. Prinášame vám tip na jednu čerstvú novinku, literárnu prvotinu od rodáčky z Kuneradu Vladimíry Sudor.

18.02.2024 | 09:36

Predstavte nám vašu prvú knihu.

Ide o moju prvú detskú knihu, ale už pracujem na dokončení románu, ktorý sa bude odohrávať v priestoroch Bojnického zámku/ v ktorom som hrala na podujatiach/, a zároveň ktorý sa niesol mojím životom. Ale vrátim sa späť ku knihe s názvom Skúšky a priateľstvá zvieratiek. Ide o sedemnásť pútavých príbehov o zvieratkách z dvora, ktoré každý deň podstupujú skúšky priateľstva. Čaro príbehov spočíva v pokore, pomoci druhým, úcte k rodine, viere vo vlastné sny. Poďakovanie sa za obyčajné veci a mnoho ďalšieho. Ide o celkom dlhé príbehy, ale sú vo forme rýmovačiek, takže sa čítajú veľmi ľahko. Poučenie  je vždy na konci, napriek tomu sa nesie celým dejom, aby malý čitateľ pochopil obyčajnosť vecí.

Kto bol vašou inšpiráciou pri písaní príbehov?

Určite mi bola inšpiráciou aj moja malá dcéra, ktorej chcem vštepiť základné ľudské a morálne hodnoty a taktiež to, aby si verila a aby vždy išla za svojimi snami. Zároveň to bolo také poďakovanie aj mne samej, za toľko diel, ktoré som napísala a nechala ležať v prachu.

Určite nie je jednoduché napísať zmysluplnú detskú knihu. Aký prínos by mohla mať tá vaša pre najmenších alebo aj rodičov?

Myslím, že prínosom je aj pre rodiča ako aj pre samotné dieťa. Aby sme nezabúdali na zdravé sebavedomie, ale zároveň aby sme sa nevyvyšovali nad inými, aby sme nezabúdali na základné hodnoty, ako sú rodičia, ktorí vždy pri nás stoja i keď v tom momente to tak nevnímame. Teraz ja sama, ako mama to úplne rozumiem toľkým rozhodnutiam...Každý jeden príbeh je iný . V jednom je lenivosť v inom namyslenosť, ale nechýba tam aj osobná hygiena, ako je umývanie zúbkov a mnoho ďalšieho.

Začínajúci autori často čelia výzve, ako financovať vydanie svojej knihy. Bol to aj váš prípad?
Mala som obrovské šťastie a našla sponzorov, ktorí mi väčšiu časť zafinancovali. No časť stále chýbala, preto som sa rozhodla ísť cez Startlab a zrazu bola kampaň na svete. Bol to výnimočný pocit čítať si odkazy čitateľov, že sa na knihu tešia a želajú úspech. Kampaň bola vonku 1 mesiac a podarila sa . Pripravovala som sa na ňu mesiace. 

Čo si vy rada prečítate?

Milujem knihy, literatúru. Najmä historické romány, a historické knihy. Nepohrdnem ani inými témami, v ktorých sa veľa dozviem, alebo si poplačem. Ako je literatúra z priestorov koncentračného tábora. Momentálne však máme doma najviac detskej literatúry, keďže dcéra je v knihách stále a ja ju v tom podporujem.

Poznáte už ohlasy na knihu Skúšky a priateľstvá zvieratiek?

Kniha ešte nie je dlho vonku, preto by som nerada vytvárala konšpiračné teórie, rovnako je to prvá kniha a podľa toho čo som čítala, väčšinou je to ťažké presadiť sa po prvej knihe. Myšlienku nesie za ktorú sa nehanbím a verím, že rodičia a ich deti budú mať z nej radosť, Pár odoziev mi už prišlo, ktoré príbehy sú obľúbené, ktoré si čítajú dookola a ktoré zvieratká sú ich vzorom a to mi naozaj stačí. Veľmi sa z toho teším. Ďakujem za to, že sa to podarilo, že je kniha na svete, ale hlavne za to, aké mám zázemie, priateľov, rodinu, oporu, vďaka ktorým kniha aj vyšla a verím, že bude niesť osvetu, každé dieťa je výnimočné a jedinečné, len mu treba ukázať čo je správne a čo nie, prípadne ukázať svojím správaním. 

Autor: Eva Dodok Mečárová, redaktorka

Foto: archív V.S.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod