Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Spravodajstvo

Vyčíňajú podvodní díleri, nedajte sa nachytať!

Žilinčania, dajte si pozor na to, čo podpisujete. V byte vás totiž môžu navštíviť díleri, ktorí v mene spoločnosti ponúkajú pripojenie na káblovú televíziu a internet. Na tom by nebolo nič čudné. Títo díleri, údajne zamestnanci istej prešovskej firmy, vám však môžu tvrdiť, že spoločnosť Tesatel, ktorá poskytuje služby pre bytové družstvá v Žiline, končí, alebo že od januára výrazne zvýši ceny.

26.08.2013 | 15:03

Žilinčania, dajte si pozor na to, čo podpisujete. V byte vás totiž môžu navštíviť díleri, ktorí v mene spoločnosti ponúkajú pripojenie na káblovú televíziu a internet. Na tom by nebolo nič čudné. Títo díleri, údajne zamestnanci istej prešovskej firmy, vám však môžu tvrdiť, že spoločnosť Tesatel, ktorá poskytuje služby pre bytové družstvá v Žiline, končí, alebo že od januára výrazne zvýši ceny.

 

ŽILINA. Dokonca vraj vystupujú v mene bytového družstva. Nie je to pravda. Ak im však uveríte a zmluvu s nimi podpíšete, môže sa stať, že za vašu službu zaplatíte takmer dvojnásobnú cenu.

Neštítia sa ničoho
Takíto díleri sa neštítili oklamať dokonca aj zdravotne postihnutého obyvateľa. Nevidiaceho pána Miroslava doma navštívila sympatická slečna. „Spýtala sa ma, kto nám v rodine poskytuje telekomunikačné služby. Potom mi oznámila, že od nového roku končí analógové vysielanie a že menší operátori, ako je Tesatel, prechod nezvládnu a že asi zaniknú. Majú preto vraj dohodu s bytovým družstvom, ktoré nám chce pomôcť.

Vŕtalo mu to však v hlave a tak zavolal do Tesatelu. Tam sa dozvedel, že sa nechal dobehnúť. Spoločnosť totiž s analógovým vysielaním nekončí a rozhodne neskončí ani svoju činnosť. No a navyše podľa zmluvy, ktorú s dílerkou podpísal, by za podobnú službu, akú dostáva od Tesatelu za 9,90 eura, platil mesačne oveľa viac.
U iného zákazníka tvrdili: „Vraj ak si od nich objednáme digitálnu televíziu, získame príspevok od štátu a budeme to mať aj lacnejšie,“ hovorí zákazníčka, ktorá sa nedala nahovoriť a zmluvu nepodpísala.

„Takýchto telefonátov máme v posledných dňoch viacero z Vlčincov, Soliniek, aj z Hájika. Takýmto klamlivým konaním nám títo ľudia spôsobujú nemalé škody. Budeme sa proti ich praktikám brániť. Musím jednoznačne vyhlásiť, že spoločnosť Tesatel nekončí, práve naopak, neustále služby a programovú ponuku rozširujeme. Nekončíme ani s analógovým vysielaním, rozširujeme digitálnu ponuku a od nového roka nebudeme zvyšovať ceny. Tie sme si nastavili na dlhší horizont,“ uviedol konateľ Tesatelu Ladislav Čierny.

Zneužívajú aj správcu
Keďže sa díleri snažia vystupovať aj v mene bytového družstva, rozhorčený je aj predseda OSBD Milan Piliar. „Dostali sme informáciu, že títo ľudia vystupujú v našom mene, údajne že u nás vyhrali konkurz na káblovú televíziu. Nie je to pravda. Mrzí ma, že takto poškodzujú dobré meno OSBD a Tesatelu. S právnikom zvažujeme všetky možnosti a pripravujeme aj kroky, aby sme ľudí upozornili na to, že niektorí díleri využívajú takéto nekalé praktiky,“ uviedol pre Žilinský večerník Milan Piliar.

Konanie týchto dílerov sa dá označiť za klamlivé obchodné praktiky. Zákon o ochrane spotrebiteľa ich za také považuje vtedy, „ak zapríčiňujú, že spotrebiteľ urobí rozhodnutie o obchodnej transakcii, ktoré by inak neurobil, pretože obsahujú nesprávne informácie“. Sankcia za porušenie zákona je od 66 387 eur až do 165 969 eur.

Snažili sme sa skontaktovať aj so spoločnosťou, pre ktorú mali díleri pracovať. Telefóny nám však nebrali a do uzávierky neodpovedali ani na e-mail.

Zaskočení zostali aj v Slovak Telekome, ktorých produkty díleri predávali. „Ďakujeme vám za podnet. Informáciu o takýchto podozreniach sme doteraz nemali. Situáciu sme bezodkladne začali preverovať,“ uviedol hovorca Martin Vidan.

Zároveň potvrdil, že spoločnosť, pre ktorú údajne díleri pracujú, je ich zmluvným partnerom a má oprávnenie v našom regióne ponúkať služby Slovak Telekomu.
„Dlhodobo máme zavedený systém kontroly kvality vykonávania obchodného zastúpenia zo strany našich partnerov. V rámci týchto nástrojov celú situáciu preverujeme a v prípade, že sa takéto podozrenia potvrdia, bezodkladne zjednáme nápravu. Nebudeme tolerovať žiadneho predajcu, ktorý by s cieľom predávať naše služby nepoužíval výlučne pravdivé a relevantné predajné argumenty,“ informoval Martin Vidan.
 

Michal Filek

Snímka archví

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod