Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -3°C

Spravodajstvo

Vyhliadku na nové pracovné miesta v Bytči prekazil požiar

Do stovky nových pracovných miest malo vzniknúť v budove bývalej bytčianskej Makyty. Plány prekazil „červený kohút“.

22.01.2013 | 15:38

BYTČA. Budova na Ulici S. Sakalovej je po požiari 17. januára nepoužiteľná. Povedal nám to jej majiteľ, ktorý ju rekonštruoval a chcel tu podnikať. Prečo v bývalej Makyte horelo, zatiaľ nie je jasné.

Hasili dlho a na etapy

Hasičov povolali k požiaru už okolo 5.45 h ráno a z miesta odchádzali až večer o 22. h. Keďže oheň zasiahol strop medzi druhým a tretím nadzemným podlažím trojposchodovej budovy, tretie podlažie aj strechu, pomôcť prišli aj kolegovia z hasičskej stanice v Žiline a členovia žilinskej Záchrannej brigády HaZZ. Prácu im komplikoval hustý dym a jednotlivé ohniská museli likvidovať až po rozobratí konštrukcií.

Skryté ohnisko neodhalila ani termokamera
Hoci večer skontrolovali miesto požiaru termokamerou a nenašli žiadne skryté ohniská, na druhý deň ich povolali opäť – dokonca dva razy. Oheň sa rozhorel znova. Ešte aj v piatok 19. 1. okolo
obeda zasahovali na mieste traja hasiči. Podľa hovorkyne žilinských hasičov Miroslavy Ondrichovej sa nikto nezranil. Problém bol v tomto prípade so skrytými ohniskami, ktoré nedokáže niekedy odhaliť ani termokamera. „Zabrániť sa tomu dá jedine takým spôsobom, že si majiteľ zabezpečí kompletné rozobratie konštrukcie a jej pozalievanie vodou,“ vysvetlila.

Pracovné miesta s nejasnou budúcnosťou
Ján Katrušík, majiteľ budovy, tu chcel podnikať. „Chceli sme tam vytvoriť od 50 do 100 pracovných miest. Budova je však v nepoužiteľnom stave a situácia sa nám veľmi
skomplikovala,“ povedal s tým, že zatiaľ vôbec netuší, ako to s pracovnými miestami bude ďalej. <

Dana Mlejneková
Snímka KR HaZZ Žilina

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod