Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 13°C

Automoto

Výhody a nevýhody, ktoré reálne pocítite ak sa rozhodnete pre elektromobil

Čo sa sveta automobilov týka, v súčasnosti zrejme nenájdeme tému, ktorá by viac rozdeľovala ľudí ako elektromobily. Zdá sa, že človek ich buď miluje, alebo nenávidí a iná možnosť nie je. Ale aj na elektromobily sa dá pozerať objektívne a presne o taký pohľad sa pokúsime aj my. Zhrnieme vám totižto základné výhody a aj nevýhody elektromobilov, ktoré podľa nás majú najväčší vplyv na ich každodenné používanie.

15.10.2023 | 10:55

Spoľahlivosť a plynulosť jazdy

Začneme výhodami a konkrétne spoľahlivosťou elektromotorov. Bez ohľadu na to, čo mnohí mylne tvrdia, sú elektromotory spoľahlivejšie ako spaľovacie motory. Sú totiž konštrukčne omnoho jednoduchšie a skladajú sa z oveľa menšieho množstva autodielov, ktoré ani nie sú tak namáhané.

Čo sa jazdy týka, tá je s elektromobilom v prvom rade plynulejšia. S elektromotorom máte totiž neustále k dispozícii maximálny krútiaci moment a nielen v určitých otáčkach. To využijete pri nespočetnom množstve situácií v premávke.

Komfort a náklady na prevádzku

Jazda s elektromobilom je aj tichšia. A aj keď sa to možno nezdá, ide o naozaj návykovú vlastnosť, ktorej by ste sa po určitom množstve odjazdených kilometrov s elektromobilom už zaručene nechceli vzdať.

Poslednou z (podľa nás) najzákladnejších výhod elektromobilov je lacnejšia prevádzka. Elektrina je skrátka lacnejšia ako benzín, či nafta. A prognózy do budúcna sú také, že tento rozdiel sa bude ešte viac prehlbovať.

Obstarávacia cena a dojazd

Poďme teraz na nevýhody. Hneď prvá sa úzko viaže k spomínanej lacnejšej prevádzke. Áno, je ňou vyššia obstarávacia cena. A to (aspoň zatiaľ) podstatne. Iste, napríklad pri priemyselných elektromotoroch sa investícia do drahšieho, ale úspornejšieho elektromotora dokáže rýchlo vrátiť, ale je to tak aj pri elektromobiloch? To záleží od ceny konkrétneho elektromobilu, ročnom nájazde kilometrov a ďalších faktorov, preto je dobré si všetko dôkladne spočítať.

A na záver ešte jedna nevýhoda, ktorú často vyťahujú odporcovia elektromobilov, dojazd. Aj keď dojazd moderných elektromobilov je už na veľmi dobrej úrovni, nie je to len o tomto parametri. Predsa len, elektromobil nie je vaša tlačiareň Epson L3050, ktorú máte neustále zapojenú v zásuvke. Elektromobil treba dobíjať a tak nie je dôležitý len jeho dojazd, ale aj dostupnosť nabíjacích staníc. A tá je na našom území stále relatívne slabá.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: ilustračná snímka: Blue Planet Studio / Stock.adobe.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod