Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 8°C

Šport

Vymyslená penalta pre Slovan? Pýtali sme sa šéfa rozhodcov

Okamihom stretnutia 2. kola nadstavby Fortuna ligy v boji o titul medzi Slovanom a Žilinou (2:2) bola odpískaná penalta z píšťalky hlavného rozhodcu Petra Ziembu. Žilinčania cítia obrovskú krivdu, pretože gól Slovana v nadstavenom čase ich obral o tri body. Exkluzívne pre Žilinský večerník sa k tomuto momentu vyjadril predseda Komisie rozhodcov Slovenského futbalového zväzu Marián Ružbarský.

23.03.2021 | 10:22

Najprv penalta v Trenčíne pre Dunajskú Stredu, teraz penalta pre Slovan proti Žiline. Sú toto podľa vás obrovské zlyhania rozhodcov v daných stretnutiach?

Je scestné porovnávať tieto momenty. V Trenčíne bol opačný priestupok, lebo tam bol faul na brániaceho hráča. V tomto prípade na Slovane bol určitý aspekt na priestupok, no veľa hovoriť nemôžem. Vo štvrtok budeme mať komisiu a potom z nej dáme aj výstup pre médiá.

Avšak táto penalta pre Slovan vyvolala množstvo emócií. Pýtame sa, bola oprávnená?

Určite to vyvolalo mnoho emócií, čítal som veľa názorov a boli medzi nimi triezve úvahy a aj tie plné hnevu. Treba to vyriešiť s chladnou hlavou, pričom sa vyjadria všetci členovia Komisie rozhodcov.

Boli ste vy osobne na zápase? Komunikovali ste s hlavným rozhodcom Petrom Ziembom?

Nie, nebol som na zápase. Bol som najprv v Mikuláši sledovať II. ligu, potom v Ružomberku Fortuna ligu. S pánom rozhodcom Ziembom sme si telefonicky volali ešte v deň po stretnutí. Vysvetlil mi svoj pohľad, pričom hovoril, že bol blízko toho momentu. Na zápase bol aj VAR, i keď v režime offline a chlapci nám majú nastrihať situáciu z 9 kamier podľa protokolu. Potom uvidíme.

Nemáte pocit, že v posledných mesiacoch sa znova poškodil imidž rozhodcovskej obce na Slovensku?

Do funkcie som išiel s tým, aby to bolo spravodlivé. Rozhodcovia robia chyby všade vo svete, trúfam si povedať, že na Slovensku máme dobrých rozhodcov. Človek sa musí okamžite rozhodnúť, ak nemá VAR, nemá ani opakovaný záznam. Kto nebol rozhodca, nevie to pochopiť a potom je najlepšie len kritizovať. Viac ma potom mrzia vyjadrenia typu: sú folklórom nižších súťaží, sú za tým úplatky, čo neexistuje a nikto sa nepristaví pri možnom fakte, že išlo o ľudské zlyhanie.

Čo je tá pomyselná hranica pre vás ako šéfa rozhodcov, že ide o zlyhanie rozhodcu?

Musíme sa vyhýbať škandálom, sú to vymyslené červené karty či jedenástky. Potom sú momenty, ktoré nazývame diskutabilné. Tam je smutné, že sa ihneď ide ukrižovať rozhodca.

 

BELANÍK: JE TO HRUBO NEAKCEPTOVATEĽNÉ

O stanovisko k penalte sme požiadali aj vedenie MŠK Žilina, konkrétne sa nám podarilo spojiť s Karolom Belaníkom. „Ešte sme v klube neriešili, či ideme podávať sťažnosť. Bol to kontroverzný moment a podľa mňa sa v nadstavenom čase musí odpískať penalta, ak je rozhodca o tom na milión percent presvedčený. Táto situácia sa však nemôže pískať vôbec, a už vôbec nie v nadstavenom čase. Pre mňa je to hrubo neakceptovateľné. Je zaujímavé, že podobná situácia bola aj na jeseň, keď sme dostali so Slovanom na ich pôde gól na 3:2 a doteraz nám nikto nepovedal, či bola lopta evidentne za čiarou,“ uviedol pre náš týždenník dlhoročný manažér klubu. „Je dobré, že sme konkurencieschopní Slovanu. Toto mužstvo napreduje a s favoritom držíme krok. Avšak bolo by ideálne dotiahnuť zápas do víťazného konca. Druhý pohľad je negatívny, keďže došlo k hrubému ovplyvneniu zápasu v závere, čo malo vplyv na konečnú remízu 2:2,“ dodal.

 

SLEBODNÍK: PODSKOČIL A HODIL SA O ZEM

Svoj pohľad na inkriminovaný moment nám sprostredkoval deň po stretnutí aj Žilinčan Tibor Slebodník, ktorý podľa hlavného rozhodcu fauloval slovanistu Medvedeva. „Verdikty rozhodcu ja nebudem komentovať. Čo sa týka danej situácie, tak mi hráč zbehol po pravej strane a dostal sa predo mňa. Ja som sa mu uhýbal, aby som ho nefauloval a ostala mi ruka na jeho ramene, ktorú som hneď dával preč. Súperov hráč následne raz podskočil a následnej sa hodil o zem.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: reprofoto RTVS

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod