Žilinský Večerník

29. apríl 2024 | Lea
| 17°C

Tlačové správy

Vyoperovanie hrtana pacientovi zachránilo život

Odborníci žilinskej otorinolaryngológie realizujú aj mimoriadne náročný výkon, a to totálnu laryngektómiu. Pod týmto názvom sa skrýva totálne odstránenie hrtana. Operácia je v takomto rozsahu výnimočná a v Žiline ju realizovali po 25 rokoch prvýkrát v absolútnej réžii primárky oddelenia ORL Gabriely Bugovej.

15.08.2023 | 22:42

Prečo takýto radikálny zákrok? Vzhľadom na zdravotný stav pacienta, ktorému bola diagnostikovaná rakovina hrtanu v pokročilom štádiu, bolo nevyhnutné odstrániť celý hrtan, čo predstavuje veľmi vážne rozhodnutie pre lekára i samotného pacienta. 

Hrtan je nazývaný aj orgán hlasu, pretože sa v ňom hlas tvorí. Keď sa pacientovi spolu s hlasivkami vyberie, už nikdy nebude rozprávať ako predtým. Zároveň dôjde k definitívnemu výkonu, ktorý ovplyvní hltacie i dýchacie orgány, takže nosom ani ústami sa už nenadýchne.

Totálna laryngektómia je mimoriadny zásah do života človeka a rozhodnutie podstúpiť ju nie je jednoduché. Čo je však v tomto prípade pre pacientov najdôležitejšie, operácia ich život zachraňuje.

-r-, snímka Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod