Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 9°C

Poradňa

Využite jeseň na bezpečné zazimovanie záhradného jazierka

Zdobí vašu záhradu krásne jazierko? Robila vám táto malá vodná plocha spolu s vnúčatami na záhrade počas karantény spoločnosť, vďaka čomu ste sa cítili príjemne aj v tých najhorších časoch? Vplyv prírody na naše telo je v mnohých smeroch veľmi pozitívny, platí to však za podmienok, ak sa o ňu dobre a pravidelne staráme.

03.10.2021 | 20:20

Veľmi podobne to bude aj so správnym zazimovaním jazierka, na ktoré by ste si práve teraz na jeseň mali nájsť čas.

 

Jazierko dôkladne vyčistite
Čím je rybník alebo jazierko prirodzenejšieho charakteru, tým menej sa musíte obávať jeho vážneho poškodenia mrazom. Príroda má svoje vlastné zákony podľa ktorých aj adekvátne na okolité podmienky reaguje. Závisí tiež od jeho hĺbky.

Avšak, čakať na to, že sa samo vyčistí, moc logické nie je. Nielen záhradu, ale aj jazierko je potrebné pred jeho bezpečným zazimovaním dôkladne vyčistiť. Aj cez zimu potrebujú rastliny a ryby v jazierku dýchať, čo je možné len vtedy, ak je vodná plocha dobre zbavená všetkých nečistôt. Listy vo vode sa predsa rozkladajú, spotrebúvajú kyslík a uvoľňujú toxické fermentačné plyny, ktoré môžu byť pod ľadovou pokrývkou smrteľné pre ryby a iné živé tvory.

Postupov a prostriedkov, ktoré vám v čistení jazierka pomôžu je veľmi veľa. Mechanické odstránenie popadaného lístia (špeciálnym vysávačom) a odumretých koreňov rastlín je prvá dôležitá vec. Na zelené riasy a horšiu kvalitu vody je zasa lepšie použiť špeciálnu jazierkovú chémiu.

Ochráňte ohrozené rastliny
Najlepšie je dať exotické vodné rastliny do košov, aby sa dali na zimu preniesť na miesto bez mrazu. Lotosový kvet, vodný hyacint, papyrus, cyprus a kala sa bez takejto zimnej ochrany nezaobídu.

Preneste tieto kontajnery do suterénu, skleníka alebo zimnej záhrady. Pri správnej vlhkosti môžu niektoré rastliny prezimovať aj v uzavretých priestoroch. Úložný priestor by mal byť dostatočne jasný a teplota by nemala byť nižšia ako 10 stupňov Celzia.

Nezabudnite na vodné čerpadlo
Aj vodné čerpadlá by mali byť zo záhradného jazierka vybraté a uložené do vedra s vodou až do konca zimy, aby v mrazoch nezamrzli. Filtre a ďalšie technické systémy na čistenie vody je tiež potrebné demontovať a chrániť pred zamrznutím, aby sa nepoškodili a boli na jar pripravené na vstup do jazierka.

Zaobstarajte prísun kyslíka
Zimný čas znamená pre ryby v rybníku odpočinok. Ich krvný obeh a metabolizmus sú výrazne znížené, takže nie je potrebné žiadne kŕmenie. To čo na svoj život potrebujú, je kyslík, ktorý sa cez ľad dostane do jazierka ťažšie.

To však neznamená, že by ste mali vytvárať diery. Ak hrozí nebezpečenstvo zamrznutia jazierka, vložte doň kúsok dreva, ktorým sa vyrovnajú nielen potrebné hladiny kyslíka, ale aj tlaky.

Tak na to myslite a svoje jazierko na príchod zimy včas pripravte.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Marek Hila/shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod