Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Z obcí a miest v skratke

20.01.2013 | 12:46

VARÍN – Národný park Malá Fatra so správou vo Varíne, oslavuje 18. januára 25. výročie vyhlásenia. Patrí do sústavy chránených území členských štátov EÚ pod názvom NATURA 2000 a je i chráneným vtáčím územím. Ochranné pásmo tvorí 23 262 ha. Rastie tu asi 1140 druhov vyšších rastlín, z nich 112 druhov chránených, pravidelne tu hniezdi 120 druhov vtákov a žije tu 188 druhov chránených živočíchov. Najvýznamnejšie strediská cestovného ruchu sú Terchová, Zázrivá, Veľká Lučivná, Šútovo a Trusalová. Najnavštevovanejšími miestami sú Vrátna dolina, Snilovské sedlo, Diery, Malý a Veľký Rozsutec.

-ab-

KLOKOČOV – Pri obci na lazoch Javorová pomáhali 5. 1. leteckí záchranári pomáhali 84-ročnej starenke. Príbuzní ju našli ležať v dome na zemi, s mozgovou príhodou a podchladenú. Vrtuľník ju transportoval do nemocnice v Čadci.

TERCHOVÁ – VRÁTNA – Štyroch slovenských turistov ratovala 6. 1. horská služba. Z malofatranského Sedla za Hromovým stratili vinou zhoršeného počasia a potom i tmy orientáciu. Záchranári požiadali o mimoriadne spustenie kabínkovej lanovky vo Vrátnej, aby sa dostali pod Snilovské sedlo. Potom po hrebeni prešli k turistom, len mierne podchladeným, no bez výbavy na núdzové prenocovanie. Doviedli ich späť k lanovke a odviezli sa do Vrátnej.

ŽILINA – Detských pacientov v žilinskej nemocnici dva razy do týždňa rozveseľujú zdravotní klauni. Tím z občianskeho združenia Červený Nos Clowndoctors tu nechýbal ani počas Vianoc na detskej pediatrii. Keďže deti dopredu prezradili svoje želania, väčšina sa dočkala vytúžených darčekov. Priali si naozaj všeličo - hrniec na bubnovanie či lesklé legíny, aké nosí mamina. Hovorkyňa FNsP povedala: „Choroba je pre deti veľkou psychickou záťažou a počas sviatkov i sklamaním. Obzvlášť keď ide o malých pacientov s vážnymi diagnózami, ktorí sú pripútaní na nemocničné lôžko.“ Preto sú tu klauni vždy vítaní.

-dam-

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod