Žilinský Večerník

28. apríl 2024 | Jarmila
| 12°C

Knižná

Za jeden polrok pripravia okolo 200 podujatí

Vznik Mestskej knižnice Žilina sa datuje do roku 2021, keď prevzala do svojej správy 6 pobočiek Krajskej knižnice v Žiline nachádzajúcich sa v mestských častiach. Krajskú knižnicu v Žiline nájdete už len na Bulvári. Odvtedy u „eMKy“, ako ju familiárne nazývajú nielen návštevníci, prežívajú svoje vlastné slasti a strasti. S riaditeľkou Beátou Tamašiovou sme sa porozprávali o lete, hektickom bežnom roku, pripravovaných novinkách a, samozrejme, aj o tom najdôležitejšom – o knihách.

29.08.2023 | 13:30

Ako vyzerá leto v knižnici?

Leto je pre nás obdobím, keď sa snažíme dohnať práce, ktoré sme počas roka pre náročný program nestihli vykonať. Pracujeme s knižničným fondom, zveľaďujeme priestory, koncipujeme nový harmonogram na nadchádzajúce obdobie ďalšieho školského roka. Počas leta organizujeme minimum podujatí, ponechali sme však pravidelný Klub u eMKy. Pre deti sme tento rok pripravili nultý ročník KNIHOleta, ktorý vyhodnotíme koncom septembra. Ide o čitateľskú výzvu, kde si detskí čitatelia sami vyberajú knihy v rámci vopred určených kategórií. Každého, kto sa do KNIHOleta zapojil, čaká aj malá odmena.

 

Chodí do knižnice počas leta menej čitateľov?

Pokiaľ ide o návštevnosť dospelých čitateľov na našej hlavnej pobočke na Vlčincoch rozdiel medzi letom a zvyšnou časťou roka veľmi nevnímame. U detí je to iné, zvyknú čítať menej. A vzhľadom aj na to, že na Solinkách a Hájiku sú pobočky knižnice v škole, deti sa snažia vrátiť knihy pred prázdninami, aby nemuseli merať cestu do školy. Ale môžem povedať, že oproti minulému roku stúpol počet detí, ktoré si uvedomili, že je fajn prežiť leto aj s knihou v ruke.

 

Čo pripravujete od septembra?

Sme radi, že sme v minulom školskom roku nadviazali spoluprácu so základnými a materskými školami, ktoré sa budeme snažiť rozvíjať ďalej. Témy, ktoré sme si pre školské kolektívy pripravili, budeme postupne zverejňovať na našej webovej stránke a, samozrejme, oslovíme aj pedagógov.

Budeme pokračovať aj v našich pravidelných podujatiach pre verejnosť: Tvorivej eMKe (kreatívne dielne), Klube u eMKy venovanému tým najmenším čitateľom i Knihe o piatej – klub určený pre knižných nadšencov.

„eMKe“ sa podarilo získať finančné prostriedky z rôznych grantových výziev, či už z Fondu na podporu umenia, Žilinského samosprávneho kraja alebo aj Nadácie Milana Dubca, takže postupne pripravujeme nové aktivity a dopĺňame harmonogram podujatí. Okrem iného sa môžete tešiť na koncerty v knižnici, besedy, divadelné predstavenia, kvízy kritického myslenia a pod. Do júna budúceho roka sa určite nebudeme nudiť.


Deti v knižnici na podujatí Prečo kniha leží.

 

Ktoré podujatia sú najobľúbenejšie?

Snažíme sa prinášať rôznorodú ponuku podujatí, aby si každá veková kategória našla to svoje. Mamičky s deťmi si veľmi obľúbili Klub u eMKy, kde mávame veľmi peknú účasť. Tvorivá eMKa i Kniha o piatej sú komornejšími podujatiami, ale v tom práve spočíva ich čaro. Osvedčili sa nám aj ďalšie podujatia pre verejnosť ako divadelné predstavenia alebo kvízy. Teší nás, že už aj pedagógovia si zvykli, že knižnica je tu aj pre nich ako podpora výchovno-vzdelávacieho procesu detí a mládeže.


Obľúbeným sa stal aj kvíz zo sveta Harryho Pottera

 

Budú od jesene nejaké zmeny na pobočkách „eMKy“?

Na upresnenie: centrálna pobočka „eMKy“ sa nachádza na Vlčincoch (otvorené denne), pobočky na Hájiku a Solinkách fungujú v rámci základných škôl, v Strážove sme v materskej škole a v Bytčici a Trnovom v kultúrnych domoch. Na Hájiku budeme počas jesene meniť otváracie hodiny, pričom bude otvorené iba dvakrát do týždňa. Potvrdilo sa nám, že návštevnosť je rovnaká, aj keď máme otvorené menej dní. V rámci Soliniek zvažujeme sprístupnenie knižnice pre verejnosť jedenkrát týždenne aj v dopoludňajších hodinách, čím by sme vyhoveli požiadavkám mamičiek s deťmi. Ostatné pobočky budú otvorené tak ako doteraz, t. j. raz do týždňa popoludní. Aktuálne informácie o otváracích časoch jednotlivých pobočiek nájdete vždy na našej webovej stránke alebo vám ich ochotne poskytneme na telefónnom čísle 041/381 60 60.

 

Zvykli si už čitatelia, že v meste pôsobí „eMKa“ aj Krajská knižnica v Žiline?

Myslím si, že veľká väčšina obyvateľov ešte stále nevníma, že zriaďovateľom jednej knižnice je mesto a druhým samosprávny kraj. Niekedy sa stane, že čitatelia, ktorí sú registrovaní v oboch, naše knižky vrátia do Krajskej knižnice v Žiline alebo k nám prinesú na vrátenie knižky z jej knižničného fondu. Všetko chce len čas, aby si ľudia zvykli.

 

Aký žáner preferujú vaši čitatelia najviac?

Asi ako v každej knižnici, medzi dospelými čitateľmi najpočetnejšie skupiny tvoria čitatelia zameraní na detektívny žáner a trilery a romantické príbehy. Pri deťoch nie je možné jednoznačne povedať, čo je najobľúbenejšie. Čítajú všetko. Pokiaľ ide o „násťročných“, Young adult literatúru sme mali v minulosti zastúpenú v knižničnom fonde menej, ale v súčasnosti sa nám ju darí rozširovať, čím nám rastie aj počet čitateľov z tejto vekovej kategórie. Tituly Young adult si našli obľubu aj u mnohých dospelých.

Cudzojazyčná literatúra u nás tiež nebola veľmi zastúpená, ale postupne ju dopĺňame predovšetkým o tituly v anglickom jazyku. Prevažná väčšina kníh je pre deti a mládež, keďže nám vyrastá generácia, ktorá už vo veku 12 – 13 rokov nemá problém čítať anglické tituly.

 

V knižničnom fonde máte aj veľa kníh o Žiline. Je na to dôvod?

V našej ponuke podujatí nájdete aj viacúrovňové podujatie zamerané na regionálnu výchovu, aby deti zaujímavou formou spoznali mesto, v ktorom žijú. Výsledkom práce šikovnej pani knihovníčky je aj drevený model Mariánskeho námestia, ktorý už očaril nejedného návštevníka knižnice.

 

Čo čítate vy osobne?

Momentálne všetko. Náš malý kolektív sa rozhodol prijať a zvládnuť výzvu TOP 100 kníh (stierací plagát), kde sú najznámejšie svetové bestsellery. V rámci výzvy si vylosujeme knihu, ktorú musíme prečítať, a tak sa dostávame aj k dielam, po ktorých by sme bežne zrejme nesiahli. Povolené sú všetky spôsoby „čítania“, teda knihy v tlačenej i elektronickej podobe alebo aj audioknihy. V súčasnosti počúvam Vojnu svetov od H. G. Wellsa a musím povedať, že som príjemne prekvapená. Pokiaľ si vyberám knihu mimo našej výzvy, uprednostňujem tituly, pri ktorých si vyložene oddýchnem – takže žiadne vraždy. Rada čítam romantické a fantasy príbehy, Young adult beletriu.


Riaditeľka knižnice (v strede) so svojím kolektívom a čitateľskou výzvou.

Autor: - r -

Foto: archív „eMKy“

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod