Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 2°C

Spravodajstvo

Zákaz odbočenia vodiči aj po dvoch rokoch stále prehliadajú

Zákaz odbočenia vľavo platí na križovatke od mestského úradu smerom k nemocnici dva roky. Stále sa ale nájdu vodiči, ktorí tento zákaz buď prehliadnu, alebo ho jednoducho vedome ignorujú. Polícia tu preto takmer dennodenne hliadkuje.

21.10.2013 | 14:22

ŽILINA. K reorganizácii systému dopravy došlo na križovatke ulíc Veľká okružná a Vojtecha Spanyola v roku 2011 v súvislosti s výstavbou obchodného centra. Odvtedy je odbočovanie vľavo od mestského úradu smerom na Predmestskú ulicu zakázané. „Dôvodom, prečo došlo k tejto úprave, je, že bolo treba zabezpečiť koordináciu všetkých križovatiek v rámci ulice Veľká okružná a zabezpečiť plynulosť dopravy vzhľadom na skutočnosť, že Aupark disponuje cca 860 parkovacími miestami, čo výrazne zvýšilo dopravné zaťaženie centra mesta,“ uvádza hovorca Žiliny Pavol Čorba.

Aj keď sú nové pravidlá už dva roky staré, stále sa nájdu vodiči, ktorí na križovatke odbočia doľava. Pritom z viacerých dopravných značení je jasné, že sa to nesmie. „Od mestského úradu smerom na križovatku ul. V. okružná je osadené zvislé dopravné značenie – radenie jazdných pruhov pred križovatkou, ďalej značka Zákaz odbočenia vľavo a vodorovné dopravné značenie – smerové šípky,“ menuje Jana Balogová, hovorkyňa žilinskej polície.

Ako nám uviedli príslušníci polície, ktorí tu minulý týždeň hliadkovali, najčastejšie zákaz porušujú šoféri z iných okresov, ktorí tu prídu nakupovať. Stále sa ale medzi nimi nájdu aj domáci. To sa nám potvrdilo aj v čase našej prítomnosti, kedy na križovatke odbočili doľava dvaja vodiči. Jeden s kysuckou evidenčnou značkou, druhý so žilinskou.

Kontroly na tomto cestnom úseku robí takmer každý deň štátna polícia v súčinnosti s mestskou, ktorá je taktiež oprávnená riešiť dopravné priestupky napomenutím alebo pokutou do výšky 60 eur. Ako uviedol hovorca mesta, mesačne na predmetnej križovatke objasnia mestskí policajti okolo 70 dopravných priestupkov. Štátna polícia podobnú evidenciu nevedie.

Aj keď niektorí šoféri na pozmenené pravidlá stále hundrú, polícia i mesto si stoja za tým, že to bolo v danej situácii to najlepšie riešenie. „Uvedená križovatka je z dopravného hľadiska podľa nášho názoru vyriešená vyhovujúco, odbočovanie vľavo nie je možné z dôvodu bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke,“ uvádza Jana Balogová.

V dohľadnej dobe mesto žiadne zmeny na jednej z najvyťaženejších križovatiek v centre Žiliny nechystá.

Michala Stehlíková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod