Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 2°C

Poradňa

Základné kritériá pre výber rozkladacej sedačky

Plánujete kúpu novej rozkladacej sedačky? S našimi radami si vyberiete hneď na prvý krát dobre. Kam sedačku umiestniť, aké konštrukcie sú najodolnejšie a prečo venovať pozornosť aj typu poťahu?

23.02.2021 | 10:46

Sedacia súprava patrí do každej domácnosti
Pohodlná sedačka patrí do každej obývačky, službu vám ale urobí aj v hosťovskej izbe, v pracovni alebo v pánskej „zašívárni“. Rozkladacie sedacie súpravy poskytujú dostatok pohodlia pre prespanie návštevy, každodenný spánok členov domácnosti alebo lenivé víkendové odpoludnie pri televízii. Pri výbere tej najlepšej pohovky ale musíte myslieť na niekoľko dôležitých kritérií.

 

Kam s ňou? Miesto pre sedačku starostlivo zmerajte
Nech už chcete sedačku do akejkoľvek miestnosti, vhodné miesto premerajte a údaje si zapíšte. Podľa rozmerových možností budete vyberať medzi rôznymi typmi sedačiek. Aby ste mali istotu, že jednotlivé diely prejdú cez dvere bez problémov, zmerajte aj priechod medzi zárubňami a prípadne aj dvere výťahu.

 

Kam umiestniť sedačku? Dajte si pozor najmä na dvere – sedacia súprava by k nim mala byť otočená čelom, nikdy nie chrbtom. S dverami za chrbtom sa ľudia väčšinou necítia uvoľnene a majú tendenciu si sadať tak, aby na vchod do miestnosti videli. V okolí sedačky by mal byť dostatok voľného miesta, ktorý zaistí optickú vzdušnosť a ľahký pohyb okolo nábytku. Určite neprisúvajte sedačku až k radiátoru (blokuje potom teplý vzduch a poťah sa prehrieva) a dajte si pozor aj na slnečné lúče – najmä koženým sedačkám suché a teplé prostredie neprospieva.

 

Vhodný typ so správnym poťahom
Podľa písmena a obvyklého počtu spolusediacich vyberte vhodnú sedačku – do tvaru písmena L, U, alebo niekoľkomiestnu sedačku so samostatnými kreslami. Ďalej si rozmyslite, aký zvolíte typ poťahu. Odnímateľný poťah z textílie môžete jednoducho vyprať, kožený povrch je náročnejší na údržbu (ale vyzerá naozaj luxusne). Sedacie súpravy s látkovým poťahov, ktorý nejde dať dolu, potom potrebujú aspoň raz ročne hĺbkové čistenie.

 

TIP: Rozkladacie súpravy, pohovky, kreslá aj doplnky do obývačky nájdete na Expedo.sk (či Expedo.cz). nakúpte pohodlne online a dopravu po celej republike máte vždy zadarmo.

 

Rozkladanie každý deň, alebo len pre návštevy
Pri rozkladacích sedačkách tiež porovnávajte kvalitu rámu, čalúnenia a samotného lôžka. Ak plánujete spať na sedačke každý deň, vyberajte z tých, ktoré majú naozaj kvalitný matrac. Aj tak je vhodné lôžko ešte doplniť o topper, teda vrchný matrac zvyšujúci pohodlie. Ďalej sa hodí úložný priestor na povlečenie.

 

Pevnosť konštrukcie potom prezradí použitý materiál – najodolnejšia je oceľ, chróm a tvrdé drevo (napr. dub, buk či javor). Nižšiu cenu, ale kratšiu životnosť potom majú sedačky s rámom z mäkkého dreva (napr. smrek či borovica) alebo z plastu.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: expedo.sk

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod