Žilinský Večerník

9. máj 2024 | Roland
| 17°C

Zdravie a životný štýl

Základné výhody a nevýhody bývania v rodinnom dome

Bývať v rodinnom dome, to je pre mnohých ideál bývania. Nie všetko je však ružové a platí to aj v tomto prípade. Preto sa okrem najhlavnejších výhod rodinných domov pozrieme aj na ich potenciálne nevýhody.

18.01.2024 | 15:20

Výhody

Začnime však pozitívne a teda výhodami. V prvom rade je to prispôsobiteľnosť, ktorá je v prípade rodinných domov jednoznačne vyššia. Vlastný dom si môžete navrhnúť podľa seba a aj neskôr môžete na ňom vykonávať aj pomerne veľké zmeny podľa ľubovôle.

Dôvodom, pre ktorý sa mnohí rozhodujú uprednostniť rodinný dom pred bytom, je aj viac priestoru. Platí to aj o vnútornom priestore, ale väčším lákadlom je hlavne vidina vlastného pozemku. Či už na ňom plánujete niečo pestovať, alebo sa tešíte na to, ako si zriadite terasu na trávenie voľného času vonku počas teplých mesiacov, s rodinným domom a vlastným pozemkom to nie je problém. Tiež tak získate súkromné parkovacie miesto a priestor, kde môžete vykonávať jednoduchú údržbu svojho auta, napr. umývanie gumených rohoží do auta.

Výhodou domu môže byť aj fakt, že susedov nemáte tak blízko pri sebe ako v bytovom dome. Žiadny hluk od susedov cez stenu a pod. a tiež väčšia mier súkromia. Aj to vám prinesie bývanie v rodinnom dome.

 

Nevýhody

No a čo tie nevýhody? „Dopracovať“ sa k vlastnému domu býva spravila drahšie a to obzvlášť, ak musíte kupovať aj pozemok. V závislosti od pozemku vás potom môžu čakať dodatočné investície, napr. výber vhodnej žumpy z ponuky betónových žúmp Žilina, ak budete mať pozemok bez možnosti pripojenia na kanalizačný systém.

Čo sa týka nákladov na bývanie, tie pri dome viac kolíšu. Určite budú mesiace, keď vás bývanie v dome vyjde lacnejšie, ako bývanie v byte, ale akonáhle bude treba niečo opraviť, či rekonštruovať, nielenže to zaplatíte výlučne z vlastného vrecka, ale aj postarať sa o to budete musieť svojpomocne. V dome totiž nemáte k dispozícii správcovskú spoločnosť, ktorá vám poskytne služby komplexnej správy budov.

Na predchádzajúci bod nadviažeme aj poslednou zo základných nevýhod domov a to časovou náročnosťou bývania v nich. Upratať byt a upratať dom je totiž rozdiel a ak budete bývať v dome, budete sa musieť starať aj o údržbu exteriéru a celého pozemku.

Autor: - r -

Zdroj: PR článok

Foto: hydebrink / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod