Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 13°C

Spravodajstvo

Zaplatíme miestne dane v Žiline až po koronakríze?

Poslanecké kluby Iná Žilina a Silná Žilina predkladajú do májového zastupiteľstva na prerokovanie odklad dane z nehnuteľností a poplatok za komunálny odpad, oboje do konca tohto roka.

15.04.2020 | 09:00

Predsedovia poslaneckých klubov Jozef Juriš (Iná Žilina) a Martin Kapitulík (Silná Žilina) predkladajú návrh za účelom zmiernenia ekonomického dopadu koronakrízy na občanov a ich zamestnávateľov. Podľa nich ide rádovo o stovky eur v prípade rodinných rozpočtov a desiatky tisícov v prípade firiem.

„Je zrejmé, že nás čakajú veľmi ťažké ekonomické časy. Preto spoločne predkladáme na najbližšie mestské zastupiteľstvo návrhy nasledovných ekonomických opatrení: odloženie splatnosti dane z nehnuteľností do 31. 12. 2020 a odloženie splatnosti poplatku za komunálny odpad do 31. 12. 2020. Tieto opatrenia sa budú týkať tak fyzických, ako aj právnických osôb. Zákon nám neumožňuje znížiť sadzby dane v priebehu roka ani ich plošne odpustiť. Preto sme sa dohodli aspoň na posunutí splatnosti týchto miestnych daní a poplatkov na najneskorší možný zákonný termín, a to je koniec roka,“ uviedol poslanec Jozef Juriš na svojej sociálnej sieti.


Tento návrh predložia poslancom a vedeniu mesta 11. mája na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva. Ak si to bude ekonomická situácia vyžadovať, sú vraj pripravení predložiť a podporiť návrh na plošné zníženie dane z nehnuteľností na budúci rok.

„V prípade, že pandémia vírusu bude pretrvávať, bude nevyhnutné pomôcť ekonomike, obyvateľom a podnikateľom a spraviť maximum pre jej opätovné „nakopnutie“. Sme v tom spolu a iba spolu to zvládneme,“ dodáva Jozef Juriš.

PETER FIABÁNE: MÔŽE TO SPÔSOBIŤ KOLAPS
O tomto zámere informovali poslanci Jozef Juriš a Martin Kapitulík primátora mesta. Peter Fiabáne ich však nepodporuje. „V dnešných ťažkých časoch je politicky lákavé navrhovať a prijímať navonok ľúbivé opatrenia, predbiehať sa, kto príde s akými úľavami pre občanov a podnikateľov. Ak ale tieto návrhy nie sú pripravené dobre a zodpovedne s uvedením možných dopadov na fungovanie mesta, tak môžu spôsobiť kolaps a neschopnosť mesta plniť svoje základné funkcie,“ vyjadril sa.

Podľa primátora odložením splatnosti mestských daní a poplatkov dochádza k zásadnému výpadku príjmov mesta. Tie sú využívané aj na bežný chod mesta, ako je napríklad činnosť mestskej polície, opatrovateľskej služby či vývozu smetí. Tvrdí, že aktuálnemu poslaneckému návrhu chýba zodpovednosť a oboznámenie sa s možnými dopadmi na financie mesta.


„Návrh bol zverejnený napriek tomu, že som im ako primátor tlmočil svoje obavy. Súčasne som navrhol, aby prešiel spoločným rokovaním a zhodnotením dopadov a rizík, ešte pred jeho zverejnením na sociálnych sieťach a v médiách. Na to poslanci nereagovali a návrh zverejnili bez predošlého prerokovania s vedením mesta,“ dodal.

„Na druhej strane chcem potvrdiť, že tak, ako konáme počas celej krízy, ako sa snažíme riešiť všetky problémy, sme pripravení pomáhať aj naďalej. Platí to aj pri riešení ekonomických dopadov pandémie. Avšak trvám na tom, že to musí byť zodpovedný, rozumom riadený proces, podporený podrobnými analýzami,“ uzatvára Peter Fiabáne.

Rokovanie mestského zastupiteľstva si budete môcť pozrieť v živom vysielaní cez kanál YouTube.

Foto: Žilina-Gallery

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod