Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 9°C

Z regiónu

Zarúbanú Kýčeru budú opravovať

Vstup na obľúbenú vyhliadku vo Veľkom Rovnom, v časti Ivor, je momentálne označený nápisom Vstup na vlastné riziko a zodpovednosť. Po desiatich rokoch budú túto drevenú stavbu opravovať.

01.12.2023 | 14:27

V septembri v roku 2022 pri príležitosti blížiaceho sa 10-ročného jubilea rozhľadne naplánovali v obci jej revíziu. Konštrukcia celej stavby je drevená a pod vplyvom poveternostných podmienok sa materiál značne opotrebil. „V lete tohto roku sme na základe podrobného posudku dozvedeli, že rozhľadňa nie je vo vyhovujúcom stave. Hlavné konštrukcie sú nahnité, čím je zvýšené riziko zrútenia veže. Na základe odporúčania sme sa rozhodli rozhľadňu uzavrieť s tým, že vstup je naozaj len na vlastné riziko,“ vysvetľuje Ladislav Korček, starosta obce Veľké Rovné.

Rozhľadňa v súčasnosti zatiaľ nie je v stave okamžitého zrútenia, ale obce ju zabezpečila páskami s oznamom o jej neprístupnosti. Vstup na vlastné riziko je nápis, ktorý sa používa napríklad aj pri hradných zrúcaninách.

Projekt na jej záchranu

Obľúbený cieľ turistov otvorili v roku 2013. Odvtedy rozhľadňa neprešla žiadnymi opravami. Desaťročie vystavenia rôznych poveternostných podmienok si preto vyžiadalo svoju daň. V obci však nechcú o túto atrakciu prísť, preto sa rozhodli pre jej rekonštrukciu. „Vzhľadom na to, že pôjde o nemalé finančné náklady, rozhodli sme sa pripraviť projekt na rekonštrukciu rozhľadne v rámci poľsko-slovenského Interregu, Fond malých projektov, Región Beskydy,“ vysvetľuje starosta.

Výzva z Interregu, do ktorej sa chcú v obci zapojiť, je otvorená do 12. januára 2024. Dovtedy pripravia projektovú dokumentáciu. „Rozhodli sa pre oceľovú konštrukciu s drevenými obkladmi, aby sa v budúcnosti po 10-tich rokoch nestalo, že by sme ju museli znova prerábať. Hlavne ide o to, aby nosná konštrukcia bola trvácna,“ dodáva Korček. Starosta sa 22. novembra 2023 stretol aj so zástupcami poľského partnera, ktorý bude na projekte participovať a podpísali spolu dohodu o partnerstve. Poľská obec Zebrzydowice by chcela v rámci spoločného projektu vybudovať 80-metrový drevený most pre peších ponad miestnu rieku.

Obec pre turistov

O tom, či sa projekt podarí finalizovať, sa rozhodne v budúcom roku. Turisti by však Veľké Rovné nemali kvôli tomu obchádzať. V obci sa nachádza Drotárske múzeum, cez jej stred prechádza Chodník drotárov z Kolárovíc do Dlhého poľa, ktorý je dlhý takmer 9 km, vedie tadiaľto Kysucká cyklomagistrála, z časti Ivor sa nachádza niekoľko turistických trás do pohoria Javorníky.

Vstup na rozhľadňu Zarúbaná Kýčera je síce na vlastné riziko, ale cesta k nej je príjemnou turistickou prechádzkou, počas ktorej návštevníci objavia horskú kaplnku s lavičkami a pri samotnej stavbe sa nachádza prístrešok, pod ktorým si po výstupe môžu oddýchnuť.  

 

 

Foto: autorka, archív obce

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod