Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 8°C

Zaujalo nás

Žilina genius Loci - nové skutočnosti o Žiline

07.06.2013 | 08:56

111 historických fotografií a reprodukcií a nové, doteraz neobjavené historické skutočnosti prináša čitateľom kniha Žilina, Solna - Sillein - Zsolna GENIUS LOCI autorov Patrika Gromu, Milana Nováka a Petra Štanského.
Zamerali sa v nej na menej známe, ale nevšedné objekty a ich príbehy. Kniha práve vychádza vo vydavateľstve Publishing House.

 

Kniha vznikla ako voľné pokračovanie článkov Patrika Gromu, Petra Štánskeho a Milana Nováka v týždenníku Žilinský večerník. „Čitateľský ohlas nás utvrdil v tom, že túžba po poznatkoch o našom meste, jeho histórii,
obyvateľoch a pamiatkach neutícha a je trvalá,“ hovoria autori.

 

Prostredníctvom knihy čitateľa nabádajú na špacírku po meste, na objavovanie nepoznaného a pripomínanie si zašlej slávy žilinských námestí a uličiek. Jeho unikátneho korza,
kde sa pravidelne stretávali a lúčili, jeho parkov, divadiel, kaviarní a hotelov.

 

„Pripomeňme si to, čo vytvorili v Žiline naši predkovia v uplynulých storočiach. To, čo i dnes vytvára neopakovateľnú atmosféru nášho mesta, často nazývaného i slovenský Norimberg.
Chceme si takto pripomenúť a zachytiť jeho krásu a jedinečnosť, ktoré tu ešte máme i dnes a možno (žiaľ) v budúcnosti už nebudú,“ ozrejmujú autori.

 

Historické fakty a fotografie sú doplnené súčasnými zábermi, ktoré vznikli v objektíve fotografa Vlada Baču.

 

Kníh o meste je veľa (a možno málo?). Kniha Žilina, Solna - Sillein - Zsolna GENIUS LOCI vám však ponúkne nové, doteraz neobjavené skutočnosti.
Autori pre vás pátrali v najrôznejších archívoch a pripravili pre vás pútavú publikáciu, ktorá by nemala chýbať vo vašej knižnici. Obzvlášť, ak sa považujete za Žilincov.
Želáme vám príjemnú prechádzku v čase.

 

Knihu si už môžete objednať na adrese: Publishing House, Jána Milca 6, 010 01 Žilina, e-mailom: [email protected] alebo telefonicky: 041/5166 379.

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod