Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| 3°C

Spravodajstvo

Žilina sa rozrástla o ďalších čestných občanov

Na slávnostnej ceremónii sa dostalo najväčšej cti dvom osobnostiam, ktoré sa stali čestnými občanmi mesta Žilina. Je to basketbalová trénerka Natália Hejková a zakladajúci dirigent Štátneho komorného orchestra Žilina i pedagóg Bohumil Urban, ktorý dostal cenu in memoriam.

23.09.2020 | 14:45

HRDOSŤ BOLA NA MIESTE

Čestným občanom in memoriam sa stal Bohumil Urban, tomu cenu prebrala jeho manželka so silným posolstvom. „Bola by som rada, aby ste pokračovali v odkaze môjho manžela. Z tejto ceny by mal určite nesmiernu radosť,“ hovorila počas ďakovnej reči pre ocenených. Urban bol spoluzakladateľom Symfonického orchestra mesta Žilina (1959) i Štátneho komorného orchestra (1954). Počas jeho 45-ročnej pedagogickej práce vychoval vynikajúcich žiakov, ktorí neskôr dosiahli mnohé úspechy doma i v zahraničí, napr. František Figura, Jindřich Pazdera, Vladimír Harvan, Dalibor Karvay. V podobnom duchu plnom hrdosti pokračovala aj basketbalová trénerka Natália Hejková. „Vždy som bola hrdou Žilinčankou, nech som pôsobila hocikde a vždy ju nosím aj pri srdci.“ Rodáčka zo Žiliny, slovenská basketbalová trénerka a bývalá basketbalistka, od roku 2019 členka siene slávy FIBA. Rozsiahly rozhovor s touto charizmatickou osobnosťou Žiliny si môžete prečítať aj na našom webe, v sekcii šport.

 

PRÁVOM SKUTOČNÉ OSOBNOSTI

Uznanie za zásluhy o rozvoj a reprezentáciu mesta Žilina si tento rok prevzal kontrabasista Roman Patkoló, ktorému pracovné povinnosti nedovolili prísť priamo do Žiliny, keďže v súčasnosti pôsobí ako profesor na Hudobnej akadémii v Bazileji. Za neho prevzala cenu jeho matka. „Romanko by bol veľmi rád a všetkým vám aj takto na diaľku srdečne ďakuje. Každé leto sa do Žiliny vracia za nami, svoje mesto nosí stále v srdci,“ povedala jeho mama na margo ocenenia pre svojho syna.

Cenu mesta si odniesol svetoznámy fotograf Andrej Reiser. „Bol som štrnásťročný „sopliak“ a moja mama mi kúpila fotoaparát, ktorý sa rovnal v tom čase štyrom mesačným výplatám. Jej priatelia sa čudovali, čo to je za nápad a ona časom poznamenala, že to bola jej najlepšia investícia v živote,“ vtipne si zaspomínal na svoje začiatky fotograf európskeho formátu v súčasnosti žijúci v Prahe.

Okrem najvyšších ocenení mesta sa na slávnostnom oceňovaní dostalo cti aj pedagogičke Emílii Wiesengangerovej v podobe Ceny primátora. „Sama by som nič nespravila, za mnou stál vždy kolektív zanietených ľudí. Rada by som poďakovala aj mojej priateľke Magdaléne, u ktorej vznikol nápad oceniť ma. Túto myšlienku dotiahla do konca,“ prejavila vďačnosť učiteľka prírodopisu a chémie, ktorá sa neskôr ako riaditeľka školy s láskou venovala deťom 44 rokov.

Z vydareného pokračovania tradície v meste sa tešil aj samotný primátor Peter Fiabáne. „Ocenenie je prejavom úcty mesta osobnostiam, ktoré svojou prácou dennodenne zviditeľňujú Žilinu, robia jej dobré meno a zlepšujú život obyvateľom v meste. Mnohokrát ide o skutočné osobnosti, ktoré nie sú nijako viditeľné, no svojou činorodou prácou majú nezastupiteľné miesto v oblasti, ktorej sa profesionálne venujú. Naše mesto a Žilinčania sú na nich právom hrdí a vážia si ich úsilie a tvorivosť.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: mesto Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod