Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 12°C

Spravodajstvo

Žilinčan žiada Roberta Fica o radu, ako má prežiť z dôchodku

Zúfalý Žilinčan Július Topoľský požiadalkoncom decembra listom premiéra RobertaFica, aby mu povedal, ako má vyžiť z invalidného dôchodku 170 eur, ktorý dostáva.

25.02.2013 | 15:26

Zúfalý Žilinčan Július Topoľský požiadal koncom decembra listom premiéra Roberta Fica, aby mu povedal, ako má vyžiť z invalidného dôchodku 170 eur, ktorý dostáva.

ŽILINA. List, podľa vlastných slov, posielal prvou triedou na Úrad vlády SR. Na tlačovom odbore však popreli, že by im bol takýto list doručený a na nami pretlmočenú otázku, ako má z týchto peňazí vyžiť a kde je jeho istota, už tlačový odbor neodpovedal ani Žilinskému večerníku.

"Vyše 40 rokov som pracoval na pošte a dnes ako invalidný dôchodca dostávam dôchodok 170 eur. Z toho sa absolútne nedá vyžiť,“ hovorí Žilinčan. Július Topoľský pracoval ako doručovateľ balíkov. Kĺby si počas služby zničil tak, že mu jeden museli vymeniť a čaká ho operácia ďalšieho. „Chcel som sa aj zamestnať, ale invalidného chlapa po päťdesiatke dnes nikto do práce nezoberie.
Písal som preto premiérovi, aj ministrovi financií, aby mi poradili, ako ďalej a či toto je tá istota, ktorú sľubovali,“ povzdychol si, lebo odpovede sa nedočkal. V spoločnej domácnosti žije s matkou, dôchodkyňou. Len za inkaso platia mesačne 200 eur.

Žilinský večerník o radu požiadal aj ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Barbora Petrová uviedla, že každý, kto sa ocitne v hmotnej núdzi, má právo na takú pomoc, ktorá je nevyhnutná na zabezpečenie základných životných podmienok a poskytnutie pomoci v hmotnej núdzi. Podmienky sú stanovené zákonom a každá domácnosť sa posudzuje individuálne. Občan je v hmotnej núdzi, keď jeho príjem nedosahuje životné minimum - 194,58 eura, a zároveň si nemôže zabezpečiť alebo zvýšiť príjem vlastným pričinením. „Navrhujeme, aby sa obrátil na príslušný úrad práce, oddelenie hmotnej núdze. Tam nielenže posúdia hmotnú núdzu, ale zároveň mu poskytnú bližšie informácie k dávke a príspevkom. Je vhodné, aby sa informoval aj na podmienky poskytovania peňažných príspevkov pre osoby s ťažkým zdravotným postihnutím,“ odporučila Júliusovi Topoľskému Barbora Petrová. <

Michal Filek

Snímka Pavol Ďurčo

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod