Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 2°C

Šport

Žilinčanov bolo v Helsinkách vidieť i počuť: Hokejoví fanúšikovia si Fínsko zamilovali

Hokejový ošiaľ v rámci majstrovstiev sveta je v plnom prúde. Tobôž po pandémii, ktorá zahatala možnosť cestovať na zápasy bez obmedzení, sme pri televíznych obrazovkách mohli vidieť slovenské vlajky aj z nášho regiónu. Ku Varínu či Kysuckému Novému Mestu sa pridala aj skupinka siedmich Žilinčanov.

17.05.2022 | 10:22

DRAHÉ FÍNSKO BEZ ÚSMEVOV

Nápad vycestovať do Helsínk dostali ôsmi kamaráti počas bronzovej jazdy našich hokejistov počas olympiády, a tak svoje plány aj počas minulého týždňa pretavili do reálnej podoby. „Na každej dobrej párty nesmie chýbať nejaký východniar, takže sme tu siedmi zo Žiliny a jeden kamarát z Bardejova. Videli sme dva zápasy našich proti Francúzom a Nemcom, boli to pekné zážitky,“ hovoril nám jeden z členov posádky Andrej Dikoš. Žilinčanov neodradili ani vysoké ceny základných potrieb správneho fanúšika, ktorými sú kvalitné pivo či dobré jedlo. „Fínsko je pekná krajina, všade pokoj, studený vietor, jazerá a neusmievaví ľudia. Pivo a alkohol je tam extrémne drahý, no rovnako aj potraviny, jedlá v reštauráciách, pohonné hmoty či ubytovanie. Pre ilustráciu pivo v obchode si kúpite za 4 eurá, na hokejovom štadióne za tri veľké pivá zaplatíte zhruba 30 eur.“ Medzi najväčšie úlovky spomedzi hviezd na šampionáte radia fanúšikovia fotografiu s víťazom Stanley Cupu. „Pred prvým zápasom sme sa odfotili s expertom RTVS Ondrejom Rusnákom, potom sme mali šťastie na našich hokejistov či Ota Haščáka, ale najviac to bolo s legendou NHL a víťazom pohára z roku 2004 Vincentom Lecavalierom,“ dodal Dikoš.

 

VERIA V POSTUP DO ŠTVRŤFINÁLE

Žilinskí fanúšikovia veria, že naši hokejisti si zahrajú vo vyraďovacej fáze, i keď to nebude jednoduché dostať sa medzi najlepšiu osmičku na turnaji. „Kvalitu na štvrťfinále máme, naša skupina je tento rok relatívne priechodná. Veríme, že sa tam dostaneme a potom to je o forme, fyzických silách a aj o šťastí. My sme radi, že sme mohli zažiť pekné momenty, Fínsko stálo za to,“ doplnil žilinský hokejový priaznivec Andrej Dikoš, ktorého skupinka podľa slovenských novinárov v Helsinkách patrila medzi najhlasnejších v slovenskom tábore. „To neviem, či je pravda, no žili sme tými zápasmi naplno. Možno bola škoda, že Slováci na štadióne neboli súdržnejší, lebo takí Nemci, napríklad v tretej tretine, spievali spolu tak intenzívne, že nám slovenským fanúšikom sa ťažko dostávalo k slovu.“

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: snímka A.D.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod