Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 9°C

Spravodajstvo

Žilinská univerzita na „Áčko“ nezabudla. Čaká ho obnova?

Kedysi plná študentov, dnes zíva prázdnotou. Jedna z najkrajších budov v meste, medzi Žilinčanmi známa ako „Áčko“, sa možno dočká rekonštrukcie a svojej zašlej slávy.

22.07.2013 | 15:26

ŽILINA. Nádherná historická budova postavená na začiatku 20. storočia v secesnom štýle, situovaná na rohu Hurbanovej a Legionárskej ulice, slúžila pre potreby vysokoškolákov od roku 1960, keď sa do Žiliny presťahovala Vysoká škola dopravy a spojov z Prahy. „Hlavná budova mala označenie ako pavilón “A“. Budova v zadnej časti mala označenie pavilón “B“. Vysoká škola v roku 1996 zmenila svoj názov na Žilinskú univerzitu,“ rozpráva Peter Štanský, riaditeľ žilinského archívu.

 


Celých 49 rokov žila budova s vysokou spoločenskou a pamiatkovou hodnotou študentským ruchom. V roku 2009 tu naposledy „zazvonil školský zvonec“ a odvtedy je „Áčko“ prázdne. Kvestorka Žilinskej univerzity (ŽU) Jana Gjašiková vysvetľuje: „Naša univerzita v rámci naplnenia dlhodobého zámeru začala budovať ucelený univerzitný areál v lokalite Veľký Diel od roku 1975 s hlavným cieľom – vybudovať nové výučbové a laboratórne priestory pre všetky fakulty a pracoviská dislokované v meste a presťahovať ich do nového areálu. Preto s pokračujúcou výstavbou boli z budovy A na Hurbanovej ulici v roku 2009 postupne presťahovaní všetci zamestnanci a študenti ŽU na Veľký diel.“

 


Opustenú budovu univerzita následne ponúkla na predaj vo verejno – obchodnej súťaži. Ten im však aj v dôsledku finančnej krízy a malého záujmu o kúpu budovy, ktorá patrí pod ochranu pamiatkového úradu, nevyšiel. „Vzhľadom na jej jedinečný historický význam pre naše mesto a ojedinelú architektúru vedenie Žilinskej univerzity zvažuje viacero možnosti jej využitia. Momentálne sa snažíme získať finančné prostriedky z podporných grantov určených na obnovu kultúrnych pamiatok, aby sa budova „uviedla“ do prevádzky schopného stavu,“ dodáva Jana Gjašiková.

 

 Ak by sa to univerzite podarilo, získané financie by investovala do jej komplexnej rekonštrukcie. V budúcnosti by mohlo „Áčko“ slúžiť na reprezentatívne účely. Dnes je síce prázdne, ale pod dohľadom strážnej služby.

Michala Stehlíková

Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod